'Ondoordacht pseudo-experiment'

Petitie ziekenhuismedewerkers tegen 538 Oranjedag al ruim 140.000 keer ondertekend

17 april 2021 23:45 Aangepast: 18 april 2021 13:24
Het Amphia Ziekenhuis in Breda. Beeld © ANP

Medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn een petitie gestart tegen 538 Oranjedag. Ze noemen het feest, waarbij 10.000 mensen aanwezig mogen zijn, een 'ondoordacht pseudo-experiment'. De petitie was zondagmiddag al door ruim 140.000 mensen ondertekend.

'Met 538 de zorg geminacht', heet de petitie. Daarin staat onder andere dat de 'verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijsten, hun naasten en anderen' vinden dat 'dit ondoordachte pseudo-experiment' moet worden afgeblazen.

Slag in het gezicht

De initiatiefnemers hebben geen enkel begrip voor het Fieldlab-experiment van muziekzender 538, dat op 24 april plaatsvindt. "Het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners", schrijven ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildgroei aan testevenementen: aanpak uiteenlopend en doel vaak onduidelijk

Door de coronapandemie heeft het ziekenhuis de operatiecapaciteit met zeker de helft teruggebracht. Operatiekamers zijn alleen beschikbaar voor acute en urgente zorg. Artsen beoordelen dagelijks of een operatie echt noodzakelijk is of uitgesteld kan worden.

Extra drukte in ziekenhuis

Het ziekenhuis zegt tegen de krant BN/ De Stem dat de petitie door chirurg Rogier Crolla op persoonlijke titel is opgezet, 'maar het onderstreept nog eens extra de zorgen die leven onder onze zorgmedewerkers. Die zorgen hebben wij gisteren vanuit onze organisatie ook al duidelijk uitgesproken'.

Een woordvoerder zei toen dat er zorgen zijn over het feest, omdat door het gebruik van drugs of drank acute medische situaties kunnen ontstaan, die voor extra drukte in het ziekenhuis zorgen.

Animo enorm

De animo voor de toegangsbewijzen voor het evenement was enorm: meer dan 1 miljoen mensen probeerden een ticket te bemachtigen. De kaarten werden via loting verdeeld, en werden later voor extreme prijzen doorverkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

538 Oranjedag-tickets voor meer dan 15.000 euro over de toonbank

Ook horecaondernemers in Breda zijn boos over het testevenement. Zij voelen zich geschoffeerd omdat er in de stad een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen.

Radio 538 en de Bredase horeca gaan binnenkort met elkaar om de tafel om te bespreken hoe ze kunnen samenwerken. Maandag is er een extra vergadering waarin de Bredase burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven aan de gemeenteraad over het evenement.

Bekijk ook: Experiment of feestje? 'Fieldlabs zijn een risico'

3000 gelukkigen mochten deze week in Utrecht naar de kroeg. Het is een van de vele experimenten waarbij mensen met een negatieve coronatest weer iets mogen ondernemen. Maar het OMT en andere virologen zijn kritisch.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore