2000 fans

Gemeente: bewust gekozen voor niet ingrijpen bij feest Cambuur

17 april 2021 13:49
Duizenden fans vierden feest. Beeld © ANP

Hoewel op voorhand was gewaarschuwd dat het niet de bedoeling was, greep de politie gisteravond niet in toen zo'n 2000 Cambuursupporters in Leeuwarden toch een feestje vierden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is daar bewust voor gekozen om de situatie 'beheersbaar' te houden.

De fans van SC Cambuur vierden dat hun club officieus promoveerde naar de eredivisie. Nadat trainer Henk de Jong het publiek bij het stadion had opgeroepen weg te gaan, verliep dat volgens de woordvoerder ordentelijk. Eerder had burgemeester Sybrand Buma gezegd dat een feestje niet was toegestaan.

Keuzes maken

"Als de situatie dan ontstaat dat heel veel mensen toch een feestje willen vieren, moet je keuzes maken", zei de woordvoerder.

En zo zag dat feestje er gisteravond uit:

"Je kunt er ook voor kiezen om te handhaven, maar we hebben besloten het gecontroleerd te laten leeglopen." Een andere keuze had volgens hem ook anders kunnen uitpakken.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema sprak ook al haar zorgen uit over een eventueel feest als Ajax volgende week mogelijk kampioen wordt. "Ook dan wil ik toch aan de Amsterdammers vragen, hoe blij we ook zijn, blijf er alsjeblieft aan denken dat het virus nog rondwaart."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cambuur officieus gepromoveerd na winst op Helmond Sport

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore