'Niet bewust van gevaar'

Stel uit Enschede nam op scherp staande oorlogsgranaat mee naar huis

17 april 2021 11:20 Aangepast: 17 april 2021 11:24
Beeld © Politie

Een ouder stel uit Enschede heeft in een wandelgebied bij het dorp De Lutte een levensgevaarlijke granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en mee naar huis genomen. Gisteren bracht de politie een waarschuwingsbericht naar buiten, omdat het explosief zoek was.

De roestbruine granaat - 40 centimeter lang en 12,5 centimeter in doorsnee - werd aanvankelijk aangetroffen op een bankje in een wandelgebied bij De Lutte. Een man maakte een foto, ging naar huis en stuurde daar de foto naar de politie, meldde de regionale omroep RTV Oost.

Agenten zagen aan de foto dat het waarschijnlijk een niet-ontploft explosief uit de oorlog was en gingen snel naar de plek om de granaat veilig te stellen. Maar toen was er niets meer te vinden.

Iemand moest dus het explosief hebben meegenomen, en dus kwam de waarschuwing van de politie. Vanochtend meldde de politie dat de granaat weer terecht is, een stel had het mee naar huis genomen.

112 gebeld

"Zij wisten overigens niet dat het explosief op scherp stond en waren zich dus niet bewust van het gevaar", zegt de politie Oldenzaal op Facebook. "Toen de man vanochtend op de radio hoorde dat we op zoek waren naar de granaat, heeft hij gelukkig onmiddellijk 112 gebeld."

De Explosieven Opruimingsdienst Dienst zal het projectiel meenemen en onschadelijk maken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore