175 keer gebeld

Gevangenen konden sekslijnen en nabestaanden bellen door technische fout

17 april 2021 11:42 Aangepast: 17 april 2021 12:45
Beeld © ANP

Gedetineerden konden maandenlang verboden nummers bellen. Die telefoonnummers staan normaal op een zwarte lijst, maar door een technische fout werden ze niet geblokkeerd.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft het nieuws bevestigd, na berichtgeving van de regionale omroep L1 . Gevangenen hebben recht op één telefoontje per week en de gesprekken worden opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slapende wasbeer in boom Vught is gevangen en gaat naar dierentuin

Ze mogen niet zomaar alle nummers bellen. Sekslijnen, nabestaanden, slachtoffers en bijvoorbeeld bezorgdiensten zijn verboden. Die nummers worden normaal automatisch geblokkeerd, maar door een technische fout is dat niet gebeurd.

175 keer gebeld

De dienst ontdekte de fout op 9 maart en heeft 'm toen meteen hersteld. Toen bleek ook dat er toch gebeld was naar verboden telefoonnummers. Het ging om een programmeerfout bij een leverancier van de gevangenistelefoons.

Het probleem bestond sinds 23 september. Er zou 175 keer gebeld zijn naar telefoonnummers die niet zijn toegestaan. De DJI kan niet zeggen welke nummers zijn gedraaid en vanuit welke gevangenissen dat is gebeurd.

Eerder werden door programmeerfouten in het telefoonsysteem in de gevangenissen per ongeluk vertrouwelijke gesprekken tussen gedetineerden en advocaten opgenomen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore