Het Chinese telecombedrijf Huawei had in 2010 toegang tot 'de kern van het netwerk' van KPN. Het bedrijf kon daarmee gesprekken afluisteren van klanten en zien welke nummers getapt werden, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport. Toenmalige premier Balkenende en zijn ministers belden via de provider.
De Volkskrant heeft een geheim rapport in handen uit 2010. Dat werd in opdracht van KPN gemaakt door adviesbureau Capgemini. De provider had al veel apparatuur van Huawei en wilde meer kopen. Daarom werd een risicoanalyse gemaakt.

En de resultaten daarvan liegen er volgens de Volkskrant niet om: Huawei had 'ongeautoriseerde toegang' tot het netwerk en kon gesprekken afluisteren. Een lijst met nummers die moesten worden afgeluisterd voor de veiligheidsdiensten stond op een server van het bedrijf.
Huawie? Wat voor bedrijf is Huawei en wie is de baas?
Huawei beheerde een belangrijk deel van het KPN-netwerk en kon er daarom bij. Er waren wel afspraken dat dit alleen met toestemming mocht gebeuren, maar volgens het rapport hielden de Chinezen zich daar niet aan.
Reactie KPN
KPN zegt in een statement: "Geen enkele leverancier van KPN heeft 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde' toegang tot de netwerken en systemen, of is in staat om KPN-klanten af te luisteren of tapinformatie in te zien."
"In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat er door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen genomen richting de leverancier."
Zo was het voor technici ook mogelijk om kort mee te luisteren met alle gesprekken voor kwaliteitsdoeleinden. Een heel gesprek meeluisteren mocht niet, maar kon volgens het rapport wel.
Kabinet-Balkenende IV
En daarmee zou Huawei ook bij heel gevoelige informatie kunnen: telefoongesprekken van de premier en ministers. Alle ministers van het kabinet-Balkenende IV, waaronder Jan-Peter Balkenende zelf, bellen in 2010 via KPN. Verschillende oud-ministers zeggen tegen de Volkskrant dat ze nooit over het gevaar zijn geïnformeerd.

Uit het rapport blijkt niet hoe vaak Huawei gesprekken afluisterde, alleen dat het mogelijk was. De reden daarvoor is dat niet wordt geregistreerd als het gebeurt en Huawei de systemen beheert.
Huawei zegt tegen de Volkskrant het geheime rapport nooit gezien te hebben en zich er ook niet in te herkennen. "Huawei-medewerkers hebben geen ongeautoriseerde toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk. Huawei heeft te allen tijde onder de expliciete autorisatie van KPN gewerkt."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.