'Laten meeslepen'

Maandenlange celstraffen voor avondklokrellen in Den Bosch

16 april 2021 18:54 Aangepast: 16 april 2021 18:55
Een brandende auto in de Graafsewijk in Den Bosch, waar de relschoppers verzamelden Beeld © ANP

Drie relschoppers die op 25 januari betrokken waren bij de avondklokrellen in Den Bosch zijn veroordeeld tot flinke celstraffen. Een 21-jarige man kreeg een celstraf van tien maanden, twee andere kregen vijf maanden cel.

Zeker 150 relschoppers gingen die maandagavond plunderend en vernielend door de binnenstad van Den Bosch. Winkels, straatmeubilair, fietsen en auto's werden vernield en geplunderd.

Winkelier in tranen

Vooral de huilende Maaike Neuféglise, eigenaresse van de Primera, werd het gezicht van de rellen in Den Bosch. De beelden van haar zorgden voor een grote crowdfundingsactie waarbij meer dan een ton werd opgehaald. De winkel is pas begin deze maand weer hersteld en opengegaan.

De Primera-winkel van MaaMede dankzij crowdfunding werd de winkel van Maaike opnieuw opgebouwd. Vorige week ging ze weer open voor winkelen op afspraak.

Zij heeft geen schade gevorderd. Tientallen andere ondernemers en particulieren deden dat wel. Zij vorderden in totaal ruim 40.000 euro. Ook daarvoor zijn de drie verdachten hoofdelijk aansprakelijk. 

'Laten meeslepen'

Volgens het Openbaar Ministerie was de plundering vooraf gepland. In de rechtbank werden onderschepte berichten uit appgroepen getoond, waarin werd opgeroepen te verzamelen en te gaan rellen. De eerste verdachte die vandaag terecht stond, meldt dat hij zelf in een opwelling heeft gehandeld. 

De politie arresteerde in de dagen en weken na de rellen zo'n zestig verdachten. Vandaag stonden de eerste drie van hen voor de rechtbank. Justitie had al aangekondigd met forse strafeisen te komen. De rechter ging daar deels in mee, maar legde wel een deel van de straffen voorwaardelijk op. 

De drie verdachten zaten al sinds hun arrestatie in voorarrest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Den Bosch ontwaakte: boos, verdrietig, behulpzaam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore