Windparken Groningen en Drenthe

Celstraf voor windmolenactivisten na versturen dreigbrieven

16 april 2021 15:42 Aangepast: 16 april 2021 15:44
Windmolens in aanbouw op het windpark 'De Drentse Monden' Beeld © ANP

Twee windmolenactivisten zijn veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Jan N. (63) en Jan H. (59) stuurden dreigbrieven aan het adres van bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van windparken in Groningen en Drenthe.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De straf is lager uitgevallen omdat de rechter het niet bewezen vindt dat de mannen ook dreigden asbest te dumpen op de plekken waar de windparken moesten komen.

De dreigementen aan het adres van de bouwers van de windparken hebben een grote impact gehad op de bedrijven, waaronder Hak, BAM en energiebedrijf RWE. Twee ondernemingen trokken zich in 2019 vanwege de dreigementen terug uit de bouwprojecten 'de Drentse Monden en Oostermoer' en 'Windpark N33' in Groningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM eist celstraf voor 'windmolenterreur' in Groningen en Drenthe

In één van de dreigbrieven, geschreven aan een Drentse ondernemer, stond: "Dat wat u in 20 jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor." En: "Net als u denkt: het is weer rustig, dan zijn wij er weer." De ondernemer vreesde voor de veiligheid van zijn bedrijf en familie en heeft aangifte gedaan.

Afgeluisterd in fastfoodrestaurant

De windmolenactivisten werden in juni 2019 opgepakt, nadat zij lange tijd wekelijks waren afgeluisterd bij een fastfoodrestaurant. Volgens de rechter zijn de mannen de drijvende krachten achter het verzenden van dreigbrieven.

De gesprekken die in het restaurant werden gevoerd, gingen onder meer over wie de brieven moesten ontvangen. Om verwarring te zaaien, werden de brieven in Duitsland gepost. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore