De medewerkers van medisch centrum Zuyderland zijn klaar met het 'zwabberende vaccinatiebeleid' en richten zich in een brief tot coronaminister Hugo de Jonge en het RIVM. Volgens de artsen eist het beleid zijn tol: "Vandaag namen wij de eerste patiënt op die het AstraZeneca-vaccin had geweigerd na alle commotie in de pers."
De open brief staat online op de website van het ziekenhuis, waarbij ook een foto van de longen van de patiënt zijn toegevoegd. De patiënt had van de huisarts een prik van AstraZeneca aangeboden gekregen, maar had die geweigerd omdat hij alleen een vaccinatie van Pfizer wilde. Nu ligt de man aan de beademing.
'Wanhoop in zijn ogen'
"We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven. Met zijn instemming delen wij hier zijn longscan. Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen."
In de open brief richten de artsen zich op De Jonge: "Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken? De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen, zijn overweldigend. Ze liegen echt niet."
'Prikken in plaats van debatteren'
Het ziekenhuis zegt met verbijstering te kijken naar het politieke besluit om de vaccinatie met AstraZeneca en Janssen tijdelijk stil te leggen. "Het risico op ernstige schade door Covid-19 is tien keer hoger voor 40-jarigen, en zeventig keer voor 60-jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin."
"AstraZeneca, Janssen of welk vaccin dan ook: wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren of het advies van de Gezondheidsraad nu wel of niet deugt", schrijven de artsen in de brief.

Ze overwegen komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en artsen, ook als zij onder de 60 jaar oud zijn.
Vaccineren op vrijwillige basis
Dit zou ingaan tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om de AstraZeneca-prik alleen nog maar aan mensen van 60 tot en met 64 jaar te geven, vanwege een zeldzame bijwerking van trombose.
Zuyderland pleit voor het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin op vrijwillige basis.
Bekijk ook: Trombose door vaccinatie zeldzaam, maar wat is het eigenlijk?
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat 60-minners moeten kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, nadat later dit jaar alle 60-plussers de prik hebben gehad. Dat bleek gisteren tijdens een debat over de vaccinatie.
Ook als er een ander vaccin is dat volgens de strategie van de overheid niet meer wordt ingezet, maar waar wel een voorraad van is, zouden mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen, vindt de Kamer.
Enorme puzzel
Tijdens het debat zei demissionair minister Hugo de Jonge bereid te zijn om naar het voorstel te kijken. Maar erg enthousiast werd hij er niet van. Het is volgens hem 'een enorme puzzel' in de uitvoering.
Bovendien zijn andere vaccins volgens hem een beter alternatief voor mensen jonger dan 60. Bij Pfizer en Moderna krijgt men sneller de tweede prik dan bij AstraZeneca, dus is er eerder volledige bescherming.
Reactie De Jonge: 'Verschrikkelijk verhaal'
Minister Hugo de Jonge laat in een reactie op de open brief van het Zuyderland weten het 'altijd verschrikkelijk' te vinden om zo'n verhaal te horen. Hij benadrukt dat AstraZeneca voor mensen boven de 60 jaar veilig is en dat het vaccineren 'we gezien de leveringen op schema' lopen. De Jonge zegt met vaccins extra aandacht te hebben voor ziekenhuismedewerkers. "Daarom willen we hen op zo kort mogelijke termijn vaccineren." Als dat niet kan met het Janssen-vaccin zoals de bedoeling was, dan 'op de kortst mogelijke termijn' met een alternatief vaccin, aldus De Jonge.