Ga naar de inhoud
Ook 60-minners

Kamermeerderheid wil keuzevrijheid voor vaccin AstraZeneca

Vanavond is er opnieuw een coronadebat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Als alle 60-plussers een prik hebben gehad, dan moeten 60-minners kunnen kiezen of ze een vaccin van AstraZeneca willen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Ook als er een ander vaccin is dat volgens de strategie van de overheid niet meer wordt ingezet, maar waar wel een voorraad van is, zouden mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen.

D66 en GroenLinks kwamen vandaag met een motie over de keuzevrijheid. Het kwam vanavond aan de orde tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Keuzevrijheid

Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep 60-plussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd, vroegen D66 en GroenLinks zich tijdens het debat af. Zij willen 'mensen de keuzevrijheid geven' zodra vaccins 'niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn'.

Minister
Lees ook:
Minister De Jonge wil wel kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

De motie van beide partijen is al verzekerd van de steun van een meerderheid in de Kamer. Eerder zei demissionair minister Hugo de Jonge bereid te zijn om te kijken naar het plan, maar hij benadrukte dat het 'een enorme puzzel in de uitvoering' zou zijn.

Vanwege een zeldzame, maar ernstige bijwerking bij mensen die de AstraZeneca-prikken kregen, is besloten het vaccin alleen nog aan 60-plussers te geven. Zij hebben een veel hogere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus, en de bijwerking komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen.

Bekijk ook: Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél

02:32
Astmapatiënt Eva wil het AstraZeneca-vaccin graag wél, maar ze is geen 60-plus.