Coronaprik

'Jongere die zich laat vaccineren, doet dat niet alleen voor zichzelf'

15 april 2021 15:47 Aangepast: 15 april 2021 15:56
Beeld © ANP

Jongeren onder de 30 hebben nauwelijks kans om te overlijden aan Covid-19, maar dat betekent niet dat zij zich niet hoeven te laten vaccineren, benadrukte voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad in de Tweede Kamer. "Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren."

Kullberg reageerde op een opmerking van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Die zei, nadat hij in de presentatie van Kullberg had gezien dat het sterfterisico van Covid-19 voor deze groep bijna nul is: "Als ik onder de 30 was, zou ik denken: ik ga het maar niet doen."

Nut voor anderen 

Daarop antwoordde Kullberg: "Het lijkt me heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij. (...) Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit te helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste jongeren merken weinig, maar corona maakt Maud (18) doodziek

Kullberg legde ook nog eens uit waarom de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het AstraZeneca-vaccin niet meer aan mensen onder de 60 te geven. Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA vroeg daarnaar, en wees erop dat de leeftijdsgrens in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk 30 jaar is.

Alternatieven

Volgens Kullberg zijn er voldoende alternatieven beschikbaar om dit vaccin niet aan 60-minners te hoeven geven. Hij benadrukte dat vooral jonge vrouwen getroffen worden door de zeldzame bijwerkingen van het vaccin.

Volgens hem is het ook 'niet helemaal fair' om in de afweging alleen het risico op bijwerkingen af te zetten tegen het risico op ernstige ziekte of overlijden door Covid-19. "In feite vergelijk je dan doorgaan met een situatie waarin je helemaal zou stoppen met vaccineren. Dat is niet de keuze." Jongere mensen kunnen immers een ander vaccin krijgen. Zo is voor medisch kwetsbare groepen onder de zestig nu gekozen voor dat van Pfizer/BioNTech.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom worden 60-plussers wel geprikt met AstraZeneca?

De vaccins die AstraZeneca levert, worden niet verspild, benadrukte GGD-bestuurder Tiemen Bloemberg eerder tijdens de vergadering. Ze kunnen in elk geval tot eind mei worden toegediend aan mensen boven de 60 jaar. Hoe het daarna verder moet, is nog niet besloten.

222 meldingen wereldwijd

Wereldwijd zijn tot nog toe 169 meldingen gedaan van mensen die na een AstraZeneca-prik werden getroffen door hersentrombose en 53 meldingen van buikadertrombose. Gemiddeld is de kans op de ernstige bijwerkingen ergens tussen de 1 op de 100.000 en 1 op de 250.000 mensen, verwees Kullberg naar Europese cijfers. Ongeveer 20 procent van die gevallen loopt fataal af.

Berekeningen van de Gezondheidsraad maken duidelijk dat mensen in elk geval boven de 40 jaar een aanmerkelijk hoger risico lopen om te overlijden aan Covid-19 dan aan vaccinbijwerkingen.

Bekijk ook: Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél

Mensen die op korte termijn met AstraZeneca geprikt zouden worden, weten niet meer waar ze aan toe zijn. Dat geldt ook voor Eva uit Amsterdam. Vanwege haar astma heeft ze zichzelf geïsoleerd. Haar zoon (8) kan niet naar school.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore