5 vragen

De bso's gaan weer open, dit is wat je moet weten

18 april 2021 15:07 Aangepast: 19 april 2021 08:13
Buitenschoolse opvang De Brink in Leiderdorp. Beeld © ANP

Veel ouders springen een gat in de lucht: maandag gaat de buitenschoolse opvang weer open. Dat heeft de overheid vorige week bekendgemaakt. Maar zijn de bso's er wel klaar voor? En wanneer mag een kind nu wel of niet komen? Vijf vragen beantwoord.

1. Waar moeten bso's aan voldoen voor ze open mogen?

Elke bso wordt gevraagd een locatie-specifiek plan op te stellen. Hierin staan de maatregelen die de bso neemt voor een veilige heropening, zoals hygiënemaatregelen, de looproutes, hoe ze zoveel mogelijk voorkomen dat de verschillende groepen mixen en wat er moet gebeuren als er een besmetting is. Iedere bso moet het plan delen met de medewerkers, oudercommissie en de ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goed nieuws voor ouders: buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer open

Om morgen open te kunnen, moesten alle bso's binnen een week hun coronabeleid en personeel op orde hebben. Het scheelt wel dat veel bso's de afgelopen maanden open waren voor noodopvang, en er dus al veel veiligheidsmaatregelen waren genomen.

2. Hoe gaan bso's kinderen van verschillende scholen en klassen uit elkaar houden?

Daar zal elke bso een eigen invulling aan gaan geven, maar vanuit Brancheorganisatie Kinderopvang is het advies gegeven om zo veel mogelijk met 'bubbels' te werken. Dat betekent dat kinderen in vaste groepen worden opgevangen en (buiten)spelen en zo min mogelijk mengen met andere bubbels. Zo wordt de kans op besmetting kleiner gemaakt en als er wél een besmetting is, hoeft alleen de bubbel in quarantaine.

Voor de kinderen zijn de maatregelen verder hetzelfde als op de basisschool, wat betekent dat ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden tot elkaar en de bso-medewerkers. Het personeel zal onderling wel afstand moeten houden.

'Ouders zijn heel blij'

In Nederland gaan zo'n 500.000 kinderen naar de bso. Een deel ging de laatste tijd naar een noodopvang, maar een deel van de ouders moest de laatste maanden een andere oplossing zoeken. Die ouders zijn heel blij dat hun kinderen nu ook weer naar de bso kunnen, zegt Marjet Winsemius van Stichting voor werkende ouders.

"Ouders zijn superenthousiast. Ze zijn blij dat hun kinderen weer andere kinderen zien, en dat ze zelf weer meer kunnen werken", zegt ze. Inmiddels is de rek er bij veel ouders wel uit en zijn de vakantiedagen nu ook wel zo'n beetje op.

Volgens Winsemius maken ouders zich niet veel zorgen over eventuele veiligheidsrisico's op de bso, maar zijn ze vooral blij dat het weer kan. "Ze zitten eerder met hun handen in het haar over alle regels. En het is wel een zorg dat kinderen weer naar huis gestuurd kunnen worden bij een besmetting op de groep. Dat hebben ze ook al op school, dus kan het op twee plekken gebeuren."

3. Is er voldoende personeel om weer open te gaan?

Voor sommige bso's is het best een puzzel, want ook voor de coronacrisis was er al een personeelstekort in de kinderopvang. "Zeker in de Randstad zal het soms spannend zijn of er voldoende personeel beschikbaar is voor het openen van de bso", zegt een woordvoerder van Brancheorganisatie Kinderopvang.

Het personeel voelt zich in ieder geval veilig genoeg om met de huidige veiligheidsmaatregelen weer aan de slag te gaan, zegt de brancheorganisatie. "Onze medewerkers willen niets liever dan de kinderen weer opvangen. In het protocol kinderopvang zijn voor medewerkers uit risicogroepen of met gezinsleden uit risicogroepen maatregelen genomen om niet te werken op de groep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mark Rutte: 'Einde in zicht, samenleving kan binnenkort open'

4. Wanneer moet een kind thuis blijven?

Hiervoor gelden dezelfde regels als bij de basisschool. Als een kind klachten heeft die passen bij Covid-19, moet het thuisblijven en worden getest. Dus als je kind verkouden is, een loopneus heeft, niest of keelpijn heeft, mag het niet naar de bso. Behalve als je kind af en toe hoest of bekende luchtwegklachten heeft zoals astma of hooikoorts.

Als je je kind niet wil laten testen, moet het kind 24 uur klachtenvrij zijn voor het weer naar de bso mag. Als de klachten aanhouden, mag een kind na zeven dagen thuisblijven weer naar de opvang.

Bij een besmetting op de groep moeten alle kinderen die in nauw contact zijn geweest met de besmette persoon in quarantaine, door de bubbels moet deze groep zo klein mogelijk zijn. De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar als je na vijf dagen negatief test, mag je weer naar de opvang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om welzijn kinderen en ouders: 'Buitenschoolse opvang moet weer open'

5. Wanneer krijgen ouders het geld terug dat ze de afgelopen maanden aan de opvang betaald hebben?

Ouders moesten de kosten van de buitenschoolse opvang de afgelopen maanden gewoon doorbetalen. Nu de bso weer opengaat, krijgen ze een tegemoetkoming in de eigen bijdrage die ze betaald hebben. De Belastingdienst en de Sociale Verzekeringbank (SVB) berekenen hoeveel geld ouders terugkrijgen, de SVB keert dat bedrag begin juni uit aan de ouders die met kinderopvangtoeslag gebruikmaken van kinderopvang. Ouders hoeven daar zelf niets voor te doen.

Voor ouders zonder kinderopvangtoeslag zal dit gaan verlopen via een aanvraagprocedure bij de SVB. De aanvraagprocedure wordt naar verwachting medio mei opengesteld via de website van de SVB. Gemeenten verzorgen de tegemoetkoming voor ouders die met een gemeentelijke bijdrage gebruikmaken van kinderopvang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore