Drugsgebruik studenten

Vier keer per week zuipen en snuiven om 'kuttijd' door te komen

15 april 2021 20:24 Aangepast: 16 april 2021 07:00
In studentenhuizen neemt het drugsgebruik toe door corona. Beeld © ANP

Verveling, frustratie en een drang naar nieuwe ervaringen: veel studenten zijn in de coronacrisis meer drugs gaan gebruiken, vaak gewoon in hun studentenhuis. Zo ook studenten Peter en Lotte. Voor hen werd het een soort gewoonte. "Het is toch een kuttijd. Om ons beter te voelen gingen we maar aan de drugs."

Aan RTL Nieuws vertellen de studenten over hun drugsgebruik. Peter en Lotte zijn niet hun echte namen. Die zijn bij de redactie bekend, maar de studenten doen liever anoniem hun verhaal.

"In het begin van de coronacrisis verdubbelde mijn drugsgebruik", vertelt rechtenstudent Peter uit Leiden. "Vooral jointjes nam ik veel. Voorheen deed ik dat twee keer per week, in coronatijd rookte ik wel vier jointjes in de week." Hij vertelt dat hij ook meer XTC ging gebruiken en 2C-B, een psychedelische drug.

Superveel thuis

Ook Lotte uit Utrecht gebruikte voor de coronacrisis al wel drugs: "Vooral cocaïne tijdens het uitgaan. Maar door corona zit ik superveel thuis, en ben ik een stuk meer gaan gebruiken."

Lotte en Peter zijn lang niet de enigen: volgens onderzoek is bijna een kwart van de studenten tijdens de coronacrisis met drugs begonnen of meer drugs gaan gebruiken. Afgelopen weekend ging het nog vreselijk mis in Nijmegen: zeven studenten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen na het nemen van gevaarlijke pillen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trippen in het studentenhuis: drugsgebruik studenten flink toegenomen

Lotte: "Je wilt iets doen om de stress en frustratie kwijt te raken. En meestal is dat dan zuipen en snuiven met vrienden. Gemiddeld doe ik dat nu zo'n vier keer per week. Het is een soort gewoonte geworden."

Dikke voorraad

Naast cocaïne is Lotte ook designerdrugs als 3-MMC en 4-MMC gaan gebruiken. "Dat is een stuk goedkoper dan cocaïne. Via internet kunnen we dat in grote hoeveelheden inkopen, met een groep vrienden. En hoe meer je bestelt, hoe goedkoper het is, dus iedereen heeft nu een dikke voorraad thuis liggen."

Dat 'zuipen en snuiven' gebeurt tijdens borrels en feestjes in het studentenhuis waar Lotte met 19 andere studenten woont, maar ook tijdens het videobellen met vrienden. "Dan spelen we drankspelletjes en gaan we samen aan de drugs."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trimbos-instituut waarschuwt voor Tesla-pillen die studenten Nijmegen gebruikten: 'Neem dit niet'

Ook Peter woont in een groot studentenhuis, met 16 andere studenten. "We namen elkaar er een beetje in mee. Er was geen bal te doen. Er waren geen colleges en feestjes. Hiermee maakten we het leuk en doodden we de tijd. En je hebt thuis minder sociale controle. In een kroeg kan je geen joint opsteken. Thuis gaat dat makkelijk, dat heeft mijn toenemende gebruik wel bevorderd."

Slecht nieuws

Lotte: "Je kan niet uit, je kan nergens heen, dit is eigenlijk het enige dat je nog kan doen. Dus als er weer eens slecht nieuws is, bellen we elkaar op. Omdat de maatregelen zijn verlengd of omdat je voetbalclub heeft verloren. En als er wat te vieren is, doen we het ook."

"Het is wel te makkelijk, het is zo normaal geworden", geeft Lotte toe. "Mensen praten erover alsof het over een biertje gaat. Ik merk inmiddels dat als ik drink, ik ook gelijk zin krijg om drugs te gebruiken. Daar maak ik me wel zorgen om, dat ik verslaafd kan raken. Ik weet niet zo goed wat er gaat gebeuren als de lockdown straks voorbij is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeven jongeren naar ziekenhuis na slikken drugs: 'Levensgevaarlijk'

Toch verwacht Lotte dat ze haar drugsgebruik straks weer kan verminderen. "Ik ben bijna klaar met mijn opleiding en ga straks fulltime werken. Dan kan het niet meer. Ik kan gelukkig wel streng voor mezelf zijn. Het eind is in zicht. En als je leven gewoon druk is, en je niet de hele dag thuis zit, denk je er ook minder snel aan om drugs te gaan gebruiken."

Lui en wazig

Peter en zijn huisgenoten hebben die stap al gezet, omdat het drugsgebruik in hun huis te normaal werd. "Ik werd er lui en wazig van. En omdat ik minder goed in mijn vel zat, ging ik de volgende avond weer gebruiken. Daar baalde ik dan weer van." De studenten riepen elkaar tot de orde. "Je wilt niet bekendstaan als die student die zoveel jointjes rookt. We gebruiken nu weer een stuk minder. Dat voelt beter. We kunnen ook lol maken zonder drugs."

Bekijk ook: Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'

Gerjan gebruikte de drug 3MMC en daardoor stapelden de problemen zich op. Uiteindelijk werd het hem te veel en beroofde hij zichzelf van het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore