Met handen in het haar

Eén op de drie ouders snapt de lesstof van groep 8 vaak niet

15 april 2021 12:47 Aangepast: 15 april 2021 13:53
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Veel ouders hebben eraan moeten geloven afgelopen jaar: de eigen kinderen les geven. Vooral ouders met kinderen in groep 8 hadden het zwaar. Eén op de drie ouders begreep de lesstof vaak niet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Ouders met een mbo-opleiding zaten het vaakst met de handen in het haar, zo'n 39 procent van deze ouders gaf aan het schoolwerk van hun kind in groep acht niet te begrijpen. Bij ouders met een hbo- of universitaire opleiding ligt dit percentage op 20 procent.

Hoe het kan dat ouders moeite hebben met de lesstof is niet onderzocht.

Verschillen tussen vaders en moeders

Volgens de onderzoekers geven mannen vaker aan de lesstof van hun kinderen in groep 7 en 8 goed te begrijpen, terwijl vrouwen juist de lesstof in groep 1, 2 en 3 beter begrepen en konden uitleggen.

1 op 10 jonge kinderen speelde niet met vriendjes

Nog een opvallend resultaat van het onderzoek: tijdens de sluiting van de basisscholen heeft 11 procent van deze jonge kinderen niet gespeeld met kinderen buiten het eigen gezin

Bij kinderen die niet meer bij andere kinderen spelen, is de gezondheid vergelijkbaar met die van andere kinderen.

Wel heeft een deel van hun ouders een kwetsbare gezondheid. Maar dat is niet de enige verklaring. In deze groep ouders zaten ook mensen met een goede gezondheid die toch bezorgder waren dan gemiddeld: 16 procent van deze ouders is strenger voor zichzelf dan de geldende overheidsmaatregelen voorschrijven, in vergelijking met 3 procent van de andere ouders.

De wetenschappers zien ook andere duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo raken mannen minder gefrustreerd door het thuis lesgeven. Maar vrouwen kunnen beter schakelen tussen de rol van leerkracht en de rol van ouder. Ook kunnen ze als leerkracht beter omgaan met kinderen in verschillende groepen.

Beeld ter illustratie. Beeld ter illustratie.

Gezinsgrootte

Ook de grootte van het gezin speelt een rol. Van de ouders met één kind geeft 9 procent aan vaak gefrustreerd te zijn door het thuisonderwijs, bij ouders met drie of meer kinderen is dit opvallend lager: slechts 2 procent.

Aan het onderzoek deden ruim 2000 gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd mee.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Overigens, ook als ouders de stof zelf prima snappen, lukt het niet altijd om het ook uit te leggen aan hun kinderen, zei ontwikkelingspsycholoog Steven Pont eerder tegen RTL Nieuws. Lees het hele verhaal:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een staartdeling? Pfoe, ook voor ouders zijn lessen moeilijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore