Ga naar de inhoud
Kwart studenten gebruikt meer

Trippen in het studentenhuis: drugsgebruik studenten flink toegenomen

Archieffoto. Beeld © ANP

Zeven bewoners van een studentenhuis in Nijmegen moesten afgelopen weekend met ambulances worden afgevoerd naar het ziekenhuis, na het gebruiken van foute drugs. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het gebruik van verdovende middelen in studentenhuizen toegenomen. Bijna een kwart van de studenten is tijdens de coronacrisis met drugs begonnen of meer drugs gaan gebruiken.

Een buurman van het Nijmeegse studentenhuis moet nog wat bijkomen van de gebeurtenis. "Alle studenten zijn weer thuis. Twee hebben er op de ic gelegen. Schrikken natuurlijk."

Een groepje studenten uit een studentenhuis in Nijmegen moest dit weekend naar het ziekenhuis na het slikken van zogenoemde Tesla-pillen. Daarin zit een ander, veel zwaarder middel dan er eigenlijk in zou moeten zitten. Het Trimbos-instituut heeft de pillen direct op de zwarte lijst gezet, en waarschuwt anderen de pillen niet te gebruiken.

Trimbos-instituut
Lees ook:
Trimbos-instituut waarschuwt voor Tesla-pillen die studenten Nijmegen gebruikten: 'Neem dit niet'

De Nijmeegse studenten zijn niet de enigen die thuis aan de drugs gaan: bijna een kwart van de studenten is tijdens de coronacrisis met drugs begonnen of meer drugs gaan gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 7000 studenten in drie studentensteden, dat werd gedaan door Martijn Janse, zelf student natuurkunde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten in Leiden, Delft en Utrecht. 

Studenten kunnen vanwege de coronacrisis niet naar de kroeg of naar feestjes, dus gebruiken ze drugs in hun studentenhuis, zegt Janse. "Daarin nemen ze elkaar mee. Als een andere student bijvoorbeeld zit te studeren, dan wordt diegene ook verleid om mee te doen. Het blijkt lastig om tijdens deze lockdown aan de verleiding te ontsnappen."

Experimenteren uit verveling

Ook volgens het Trimbos-instituut gebruikt een deel van de studenten door de lockdown meer drugs. "Dat is meestal uit verveling, of als vervanging van het uitgaan", zegt onderzoeker Ruben van Beek. "Sommige studenten zijn ook nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en gaan daarom experimenteren met middelen."

Vier
Lees ook
Vier keer per week zuipen en snuiven om 'kuttijd' door te komen

"Wat we ook horen is dat mensen drugs gebruiken vanwege stress of eenzaamheid", zegt Van Beek. "Die groep loopt meer risico. Als je je slecht voelt, en drugs gebruikt om je beter te voelen, kan er een patroon van verslaving ontstaan waarbij je drugs nodig gaat hebben om je goed te voelen."

Bovendien kunnen sommige drugs, zoals 2C-B of paddo's, negatieve gevoelens juist versterken. Ook met dit soort middelen wordt meer geëxperimenteerd, mogelijk vaker dan met andere middelen.

Thuis geen EHBO-post

Dat mensen vaker thuis drugs zijn gaan gebruiken, brengt ook risico's met zich mee, zegt Van Beek: "Thuis is er geen EHBO-post, dus als er iets gebeurt kun je minder makkelijk hulp zoeken. Daar staat tegenover dat sommige risicofactoren zoals een drukke omgeving of een warme omgevingstemperatuur er thuis op de bank vaak niet zijn."

Hoe vaak het thuis precies mis gaat, weet het instituut niet. Van Beek: "We zien wel dat veel minder mensen zich melden bij het ziekenhuis, maar we weten dus niet of dat komt omdat er minder incidenten zijn, of dat mensen zich niet melden als er iets gebeurt."

Verbod
Lees ook:
Verbod op lachgas en designerdrugs uitgesteld: handhaving kost te veel

Maar het grootste gevaar van thuisgebruik is een grotere kans op verslaving. Van Beek: "Veel jongeren gebruikten vóór corona vooral drugs tijdens het uitgaan. Meer mensen zijn het nu normaal gaan vinden om ook thuis drugs te gebruiken. Misschien is ook na corona de drempel dan weg om thuis drugs te gebruiken, ook door de week of als je alleen bent. Dat verhoogt de kans op een verslaving."

Eén voordeel hebben de studenten wel, zegt Van Beek: "Ze zijn nog vrij jong en flexibel, dus ze kunnen makkelijk hun gedrag aanpassen. Als de situatie straks weer normaal is, kunnen ze ook makkelijker weer uit dat patroon van drugsgebruik stappen."

Bekijk ook: Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt: dit moet je weten over de drug

03:20
In deze video leggen we uit wat er allemaal in xtc zit en wat de effecten zijn van de drug.