Beschikbaar inkomen

'Nederlanders in halve eeuw tijd twee keer zo rijk geworden'

15 april 2021 00:48
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlanders zijn in de afgelopen 50 jaar ruim twee keer zo rijk geworden. Het CBS berekende dat het jaarlijkse beschikbare inkomen voor het betalen van woonlasten, boodschappen, maar ook voor uitjes sinds 1969 is verdubbeld van 10.300 euro naar 21.900 euro.

Het geld dat iemand op z'n rekening krijgt na aftrek van belastingen en premies lag daarmee vorig jaar 112 procent hoger dan in 1969. De onderzoekers houden rekening met de opgelopen inflatie. De kerngetallen van 1969 zijn omgerekend tot het prijsniveau van 2020.

Luxeproducten

Volgens het CBS zijn we niet alleen twee keer zo rijk geworden, maar zijn we daar ook naar gaan leven. Zo is bijvoorbeeld het bezit van auto's, consumentenelektronica en andere luxeproducten hard gestegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door de coronacrisis pinnen we nóg minder

Wel stagneerde de stijging van het beschikbare inkomen wat tussen 2001 en 2008. Dat zou komen omdat belastingen en premies toen hoger lagen, vooral om voor de gestegen zorgkosten te compenseren.

Coronajaar 

Ook na 2008 nam de groei van het inkomen nauwelijks toe, wat weer het gevolg was van de economische crisis. Tijdens de crisisjaren daalde de werkgelegenheid en namen de cao-lonen nauwelijks toe tot en met 2013.

In coronajaar 2020 bleven de inkomens van de huishoudens wel doorgroeien. Dat is volgens het CBS te verklaren door eerder gemaakte cao-loonafspraken, en doordat de werkloosheid maar beperkt toenam dankzij een uitgebreid steunpakket van de overheid.

Portemonnee gevonden? 'Hoe meer geld, hoe eerder je het teruggeeft'

De politie in Utrecht zocht vorige maand naar een man die een tasje met 9000 euro op straat vond en die niet inleverde. Wij namen de proef op de som: wijzen mensen op straat onze verslaggever op zijn verloren portemonnee?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore