Ga naar de inhoud
Verdachten zijn tieners

Tot 18 maanden cel geëist voor fatale 'pedojacht' Arnhem

Bloemen op de plek waar de man zo zwaar werd mishandeld, dat hij overleed. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tot 18 maanden cel geëist tegen vijf tieners die ervan worden verdacht dat ze een 73-jarige man in Arnhem zo zwaar hebben mishandeld, dat hij overleed. Het slachtoffer zou online een seksafspraak hebben gemaakt met een minderjarige.

De vijf verdachten waren op 28 oktober vorig jaar, toen de dodelijke mishandeling plaatsvond, tussen de 15 en 18 jaar oud. Ze voerden samen met een aantal anderen, in wisselende samenstelling, zeker tien 'pedojachten' uit, zegt het Openbaar Ministerie na politieonderzoek.

'Geen monster' 

Dat deden ze ook op die fatale avond, toen ze een afspraak hadden gemaakt met de 73-jarige Arnhemmer. Dat was 'een afspraak met een minderjarige die gericht was op seks', zegt het Openbaar Ministerie. "Waarbij hij ook wel liet weten dat hij vijftien jaar te jong vond." Uit onderzoek is niet gebleken dat de man eerder dit soort afspraken had gemaakt. "Hij was geen monster op wie moest worden gejaagd."

'Fatale
Lees ook:
'Fatale mishandeling Arnhemmer was gevolg pedojacht'

De hoogste straf werd geëist tegen de enige meerderjarige verdachte. Die hoorde achttien maanden tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk. Twee jongens hoorden jeugddetentie tegen zich eisen: de één twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk, en de ander vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Justitie wil dat de andere twee een werkstraf krijgen opgelegd.

Vrijgesproken

Die eis hoorden ook twee minderjarigen die maandag voor de rechter stonden omdat ze bij andere mishandelingen van de groep betrokken waren geweest. Een ander werd vrijgesproken, de laatste twee moeten nog voor de rechter verschijnen.

Op
Lees ook:
Op jacht naar pedofielen: 'Na jaren in de cel wil ik iets terugdoen'

Justitie maakte gebruik van beelden die door één van de verdachten waren gemaakt. Daarop is te zien hoe de groep achter het slachtoffer aanrende. Drie van de jongens zouden hem hebben getrapt en geslagen, ook toen hij al op de grond lag.

Geen doodslag

Omdat onvoldoende vast is komen te staan of en hoe hard hij tegen het hoofd is getrapt toen hij op de grond lag, vindt het Openbaar Ministerie doodslag niet bewezen. De tieners worden daarom vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg.

De uitspraak van de rechtbank is op 3 mei.

Bekijk ook: Dit is waarom pedojagen niet loont

03:55
De politie heeft zijn handen vol aan zogenoemde pedojagers. Dat zijn mensen die vermeende kindermisbruikers opsporen. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom de politie oproept om te stoppen met pedojagen.