Corona-update, stel je vraag

Mogen moslims zich laten vaccineren tijdens de ramadan?

14 april 2021 18:02 Aangepast: 26 april 2021 12:05
Beeld © RTL Nieuws

Mogen moslims zich laten vaccineren tegen corona nu de ramadan is aangebroken? Die vraag van lezer Janine beantwoorden we in de 225ste corona-update.

Het is ook een vraag die de overheid heeft laten beantwoorden op de website Rjiksoverheid.nl, door Hassan Barzizaoua, arabist en bestuurslid van moskee Taqwa in Culemborg. Het korte antwoord: ja, moslims mogen zich laten vaccineren, daarmee verbreken ze het vasten niet.

Belangrijke taak

Barzizaoua vindt het zelfs belangrijk dat ze dit doen, zegt hij in de video, al benadrukt hij ook dat het altijd een vrijwillige keuze is. Hij zegt: "De islam spoort mensen aan om zich te laten behandelen in het geval van ziekte, en vaccineren is een preventieve vorm van behandelen. Daarmee voorkom je het ontstaan van ziektes en besmettingen. De islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims."

Met het vaccineren verbreek je ook het vasten niet, zegt Barzizaoua, omdat het én niet via de keel gaat, én er geen voedingsstoffen in zitten. Daarom kunnen moslims zich ook tussen zonsopgang en zonsondergang laten vaccineren.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

In de video beantwoordt Barzizaoua ook de vraag of het vaccin wel halal is. En ook daarop heeft hij een geruststellend antwoord: dat is het. "De vaccinproducenten hebben aangegeven dat in deze vaccins geen dierlijke bestanddelen zitten, zoals bijvoorbeeld uit het varken, dat in de islam verboden is. Deze verklaring is bevestigd door verschillende raden van moslimgeleerden in Europa en daarbuiten." 

Cholesterol

Zelfs als bijvoorbeeld cholesterol, dat in de vaccins zit en wordt gebruikt als stabilisator, afkomstig zou zijn van een dier – wat niet het geval is – dan zou dat nog niet betekenen dat moslims zich niet mogen laten inenten, benadrukt hij. "Dan nog zeggen moslimgeleerden: als er sprake is van nood, dan geldt de regel 'nood breekt wet'. Omdat het hier gaat om behoud van het menselijk leven, is er sprake van nood."

Bekijk ook: Eindelijk vaccin na jaar thuiszitten: 'Het duurde absurd lang'

Marieke, haar man en haar dochter zitten al een jaar lang thuis. Zij zit in een hoogrisicogroep, een coronabesmetting is voor haar waarschijnlijk levensgevaarlijk. Na een jaar wachten kreeg Marieke begin deze maand eindelijk haar eerste vaccin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore