Ga naar de inhoud
Meer onderzoek

Janssen: geleverde vaccins nog niet gebruiken

De eerste voor Nederland bestemde Janssen-vaccins werd maandag opgeslagen bij een bedrijf in Oss. Beeld © ANP

Fabrikant Janssen vraagt de landen waaraan het zijn gelijknamige coronavaccin heeft geleverd, de voorraad voorlopig niet te gebruiken. Volgende leveringen worden uitgesteld. Dat gebeurt in afwachting van meer onderzoek naar de bijwerkingen van het middel.

Nederland geeft gehoor aan de oproep van de medicijnenfabrikant. Maandag werd de eerste voorraad afgeleverd bij een distributiebedrijf in Oss. Gisteren werd in de Verenigde Staten besloten het vaccineren met het middel tijdelijk te stoppen vanwege het risico op trombose. 

Zes meldingen

Het Europees medicijnagentschap EMA doet op dit moment onderzoek naar de zes meldingen van trombose die in de VS zijn gedaan. Het gaat om zeldzame bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De stollingen deden zich voor na vaccinatie met het middel van Janssen.

Levering
Lees ook:
Levering nieuwe Janssen-vaccins voorlopig uitgesteld vanwege mogelijke trombose

Het EMA denkt volgende week meer te kunnen zeggen over de meldingen. Tot het zover is, ligt de levering van het Janssenvaccin dus stil. Het EMA herhaalde vanmiddag zijn standpunt dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de nadelen.

Eén prik

Nederland beschikt op dit moment over 80.000 doses. Daarvan zouden er 35.000 versneld naar zorgmedewerkers gaan die met coronapatiënten in contact komen.

In totaal rekende Nederland op 11,3 miljoen doses van het vaccin. Het heeft als voordeel ten opzichte van andere vaccins dat het maar één keer hoeft te worden toegediend, zoals hieronder te zien is:

Miljoenen Janssen-vaccins besteld: makkelijk bewaren, één keer prikken

01:17