Ga naar de inhoud
Kleding shoppen

Toegangsbewijzen Primark online verhandeld, tot 25 euro per afspraak

Op sociale media worden winkelafspraken verkocht. Beeld © RTL Nieuws

De enige manier om in coronatijd naar je lievelingswinkel te gaan is op afspraak, maar dan moet je die afspraak wel kunnen maken. Op sociale media regent het reacties van gefrustreerde Primarkfans die al weken niet bij hun favoriete winkel terechtkunnen. Oorzaak? Een deel van de afspraken wordt puur gemaakt om ze daarna weer door te verkopen op sociale media.

Een blik op het afsprakensysteem van de verschillende Primarkfilialen laat zien dat alle beschikbare winkelmomenten inderdaad volgeboekt zijn. In Rotterdam, Amsterdam en Zaandam, Almere, Hoofddorp, Den Haag, Eindhoven, Dordrecht, Zoetermeer, Utrecht en Hilversum kun je de komende weken niet meer terecht.

Tientallen oproepjes

Op sociale media wordt wanhopig gezocht naar beschikbare winkelmomenten. RTL Nieuws bekeek drie Facebookgroepen, waarin in elke groep de afgelopen 24 uur tientallen oproepjes werden gedaan. De afspraken die te koop worden aangeboden, worden in veel gevallen verwijderd. Het is daardoor moeilijk een beeld te krijgen op welke schaal het gebeurt.

"Bij ons komt het alleen maar voor, er zijn zelfs Facebook groepen opgestart om afspraken te ruilen/verkopen. Soms laten we de topics staan soms verwijderen we ze", zegt een beheerder van de populaire Facebookgroep Marwa's Juice, met ruim 33 duizend leden.

In een groep met ruim duizend leden vraagt Kim: "Heeft iemand misschien twee plekjes voor maandag 19 april in Zaandam?" Zo zijn er nog tig vergelijkbare berichten. Er is zelfs een speciale Facebookgroep opgericht, puur bedoeld om onderling winkelafspraken bij Primark te ruilen of verkopen.

De vraag is veel groter dan het aanbod en dus drijven sommigen de prijzen op. "Ik verkoop mijn reservering voor 25 euro. Zie het als een festivalticket", schrijft iemand. Ook op Marktplaats dook een advertentie op. Voor tien euro biedt iemand een winkelafspraak in Rotterdam aan. Die advertentie is inmiddels verdwenen.

De handel in winkelafspraken zorgt voor boze reacties. "Is dit echt het nieuwe normaal? Je Primarkafspraak op Marktplaats verkopen alsof het een kaartje voor de Efteling is", schrijft iemand op Facebook.

"Rotterdam is helemaal chaos. Alles is steeds helemaal volgeboekt", schrijft een andere gefrustreerde klant. "Elke avond om 00.00 uur zit ik klaar tot 01.00 uur en gewoon elke keer grijp ik weer mis."

Vanessa Mangundap kan erover meepraten. Ze probeert al twee weken om een winkelafspraak te krijgen. "Ik kom zelf vaak niet eens op de website 's avonds omdat die vastloopt."

Vanessa kijkt dan ook niet alleen in haar woonplaats. Ze is best bereid om een eindje te reizen voor nieuwe kleren en sokken. Ze probeert het in Zoetermeer, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, maar tot nu toe lukt het nergens. Waarom de sokken per se van een Primark moeten komen?  "Dat is gewoon goedkoper dan andere winkels."

Onverkochte
Lees ook:
Onverkochte kleding krijgt gewoon een nieuwe kans: 'Niets wordt vernietigd'

Klokslag middernacht publiceert de Primark nieuwe data waarop winkelafspraken gemaakt kunnen worden. Meer winkels doen dat op die manier, maar het massale claimen lijkt bij geen enkele andere winkel zo populair als bij de Primark. Bij de Zara, H&M en Bershka zijn op relatief korte termijn nog wél afspraken in te plannen. Hoe dat kan, blijft onduidelijk.

'Blij dat klanten enthousiast zijn'

In een reactie laat Primark weten: "We zijn verheugd te zien dat onze klanten enthousiast zijn over het winkelen op afspraak bij Primark, en we verwelkomen hen graag op de veiligst mogelijke manier in onze winkels. Winkelafspraken kunnen via onze website worden geboekt. Deze boekingen gaan om middernacht live, waarbij afspraken kunnen worden gemaakt voor een tijdstip zeven dagen van tevoren. Elke afspraak is beperkt tot één persoon per boeking en geeft klanten 50 minuten winkeltijd in de winkel. Het is ons alleen opgevallen dat mensen hun boekingen online verkopen. We keuren deze acties af en volgen de situatie nauwlettend en annuleren blokboekingen om dit te helpen voorkomen."

Vanessa heeft de hoop inmiddels wel opgegeven. "Ik wacht wel gewoon tot ze weer open gaan zonder afspraak."

Bekijk ook: Vernielde Primera Den Bosch weer open

02:15
De Primera-winkel van Maaike in Den Bosch werd tijdens de avondklokrellen in januari geplunderd door relschoppers. Mede dankzij crowdfunding werd de winkel opnieuw opgebouwd. Eerder deze maand ging ze weer open voor winkelen op afspraak.