Vrouwenrechten niet op orde

In 57 landen heeft helft van de vrouwen geen zeggenschap over eigen lichaam

14 april 2021 11:28 Aangepast: 14 april 2021 14:13
Beeld © iStock

Als vrouw niet zelf kunnen bepalen wat je met je eigen lijf doet. In 57 landen is dit voor de helft van de vrouwen niet op orde. Dit stellen de Verenigde Naties in een rapport over zeggenschap van vrouwen over hun eigen lijf.

De studie, getiteld Mijn lichaam is van mij, somt aanvallen op vrouwen in 57 landen op, variërend van verkrachting tot gedwongen sterilisatie, maagdelijkheidstesten en genitale verminking.

Beperkingen

In het onderzoek is verder gekeken naar beperkingen op wat vrouwen over hun lijf mogen beslissen zonder bang te hoeven zijn voor geweld of een besluit van iemand anders.

Zo staan er onder meer 20 landen en gebieden opgesomd waar een verkrachter volgens de wet met zijn slachtoffer kan trouwen om niet te worden aangeklaagd voor de verkrachting. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is hoe je als man kunt voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat

In 43 onderzochte landen bleken geen wetten te zijn die verkrachting binnen het huwelijk verbieden. En in meer dan 30 landen zijn er wetten die de bewegingsvrijheid buitenshuis van vrouwen beperken.

Verder staat er in het onderzoek dat slechts 56 procent van de onderzochte landen wetgeving of beleid heeft dat voorziet in een toereikende seksuele voorlichting.

In het onderzoek worden de volgende 57 landen genoemd

Europa: Albanië, Armenië, Oekraïne.

Afrika:  Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Comoren, Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Swaziland, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Kenia, Lesotho, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mali, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Sao Tomé en Principe, Senegal, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Tanzania, Togo, Oeganda, Zambia, Zimbabwe.

Azië: Cambodja, Mongolië, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filipijnen, Tajikistan, Oost-Timor, Kirgizië, Maldiven.

Caribische gebieden: Dominicaanse Republiek, Haïti, Panama.

Zuid-Amerika: Ecuador, Guyana, Honduras

Midden-Oosten: Jordanië

Enorme gevolgen

Volgens het VN-fonds voor bevolkingsvraagstukken (UNFPA) kan het gebrek aan lichamelijke integriteit enorme gevolgen hebben voor vrouwen en meisjes. Zo kunnen ze diepgaande emotionele en lichamelijke schade hieraan overhouden. Verder kan het de economische productiviteit verminderen en leidt het vaak tot extra zorgkosten en gerechtelijke kosten.

"Het feit dat bijna de helft van de vrouwen niet zelf kan beslissen of zij wel of niet seks hebben, anticonceptie gebruiken of om gezondheidszorg vragen, zou ons allemaal woedend moeten maken", zegt UNFPA-directeur Natalia Kanem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore