Van concerten tot yogalessen, in de komende weken kunnen zo'n 200.000 mensen naar proefevenementen die de overheid organiseert. Het Outbreak Management Team (OMT) dat de overheid adviseert, maakt zich grote zorgen over de besmettingscijfers en pleit voor andere regels bij de evenementen.
Keukenhof, Artis, Ajax- AZ, Groninger Museum, Madurodam, Nationale Opera en Ballet, TivoliVredenburg en Paradiso: het is kleine greep van de plekken waar binnenkort weer mensen naartoe kunnen. Voorwaarde is dat je een kaartje koopt en 40 uur van tevoren een sneltest laat doen.
Het OMT denkt dat het verstandiger is om de sneltest maximaal 24 uur van tevoren te doen. Ook kan een tweede test, na afloop van het evenement, de 'potentieel negatieve effecten' verkleinen.

Een andere zorg voor het OMT is dat de uitslag van een sneltest niet altijd klopt, waardoor besmette mensen mogelijk toch naar een event gaan. De combinatie van de vele reisbewegingen en samenkomst van mensen zorgt dus voor extra risico's. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden zouden maximaal 10 goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn, vindt het OMT.
Als ook nog de groepsgrootte tijdens de evenementen wordt beperkt, is het na besmettingen beter mogelijk om bron- en contactonderzoek te doen, schrijven de deskundigen. Verder wijzen ze erop dat 'aanvullende risico's' ontstaan doordat kinderen onder de 12 jaar volgens de huidige regels geen test hoeven te doen.
Flinke druk op de zorg
Op dit moment stijgt het aantal besmettingen in Nederland nog steeds en de druk op de ziekenhuizen neemt toe. Het OMT verwacht dat de piek in het aantal coronabesmettingen nog moet komen, maar de evenementen geven mogelijk het beeld dat de epidemiologische situatie weer meer mogelijk maakt. "Een juiste communicatie is essentieel", schrijven de gezondheidsexperts in hun laatste advies.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het mogelijk om de evenementen verantwoord te houden door de schaal van de activiteiten, de beperkte omvang, het vooraf testen en het handhaven van de basisregels. Hij voegt eraan toe dat testen 'zoveel als mogelijk' binnen 24 uur voor aanvang worden afgenomen.
'Testen voor toegang' begon vorige week. "De ervaringen van de deelnemers, organisatoren en andere betrokkenen zijn overwegend positief", concludeert de minister.
De bezoekers van eerdere Fieldlab-evenementen waren in ieder geval heel blij dat ze weer eens mochten: