Voortekenen veelbelovend

Recordaantal NL-sporters op Spelen, vaccinatie begint komende week

14 april 2021 10:16 Aangepast: 14 april 2021 10:27
Chef de mission Pieter van den Hoogenband: 'De voortekenen zijn veelbelovend' Beeld © ANP

Er gaat een recordaantal van meer dan 300 Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer. Vijf jaar geleden in Rio waren dat er 242. Dat zei Maurits Hendriks, technisch directeur van het NOCNSF vanochtend in een online bijeenkomst met journalisten. Al deze sporters zullen vanaf komende week met voorrang een Pfizer-vaccin krijgen tegen corona.

Chef de mission Pieter van den Hoogenband schrijft vanochtend in een boodschap in een paginagrote advertentie in de krant dat de weg naar Tokio er een is met hobbels, maar dat daardoor 'het verlangen naar prachtige sportprestaties sterker is dan ooit'.

"De voortekenen zijn veelbelovend", zegt hij over de verwachte sportprestaties van de ruim 300 sporters die eind juli namens Nederland naar Tokio zullen gaan.

Advertentie van Team NL vanochtend in de krant Advertentie van Team NL vanochtend in de krant

Recordaantal van 46 medailles

Sportdatabureau Gracenote heeft uitgerekend dat Nederland een recordaantal van 46 medailles gaat halen. Dat is echt heel veel meer dan het vorige record (25 in 2000 in Sydney). Ook technisch directeur Maurits Hendriks is hoopvol wat betreft de prestaties. "Je ziet dat aan de prestaties van de afgelopen tijd. Maar laten we ons niet rijk rekenen. Andere landen zitten ook niet stil."

Voor de Paralymische Spelen zijn nog maar weinig Nederlanders gekwalificeerd, maar de verwachting is dat er eind augustus zo'n 100 sporters naar Tokio zullen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland pakt op Olympische Spelen in Tokio recordaantal medailles'

Gisteren werd bekend dat de sporters die naar Japan gaan, voorrang krijgen in het vaccinatieproces. Dat betekent dat ze mogelijk komende week al een prik krijgen in Papendal. De medici van NOCNSF zullen zelf zorg dragen voor de vaccinatie om geen druk te leggen op de GGD of huisartsen. "Ik denk dat ik namens alle topsporters spreek als ik zeg dat ze redelijk opgelucht zijn", zei voorzitter Hinkelien Schreuder van de Nederlandse atletencommissie gisteren.

Bewust van de gevoeligheden

NOCNSF-directeur Gerard Dielessen onderschreef vanochtend in de online persbijeenkomst dat de sportbond zich bewust is van de gevoeligheden. "Tuurlijk hebben wij gezegd dat de kwetsbare mensen als eerste moeten. Wij hoeven echt niet vooraan te staan. Maar ook niet achteraan."

Volgens Dielessen wordt ook tegemoetgekomen aan de wens (geen eis) van Japan om zoveel mogelijk sporters te vaccineren. Maurits Hendriks denkt dat de vaccins (Pfizer) snel worden geleverd en dat er daarna begonnen kan worden met vaccineren. 

Japan in vierde golf

Japan zelf is bepaald nog niet klaar voor de Spelen. Op dit moment vecht Japan harder dan ooit tegen het coronavirus. Het land zit midden in de 'vierde golf van besmettingen', zei Shigeru Omi, voorzitter van de commissie die de regering adviseert over Covid-19 deze week. Tokio meldde gisteren 510 nieuwe besmettingen, Osaka registreerde een recordaantal van 1099 positieve gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel Japanners willen Spelen niet: besmettingsgevaar, besluiteloze overheid en te veel geld

Ook het vaccineren verloopt traag in Japan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is slechts 0,4 procent van de bevolking ingeënt. Toch is het Internationaal Olympisch Comité ervan overtuigd dat de Spelen doorgaan. "Ik aarzel geen moment als ik zeg dat de Spelen doorgaan zoals gepland", zei vice-voorzitter John Coates in een speciale videoboodschap. "Het worden de veiligst mogelijke en best voorbereide Spelen ooit", denkt de Australiër. "We zorgen er met tal van maatregelen voor dat alle deelnemers en de Japanse bevolking veilig zijn."

Chef de mission Pieter van den Hoogenband onderschrijft dat. Er zijn containers vanuit Nederland op weg naar Tokio met daarin onder meer beschermingsmiddelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viruspiek in Japan 100 dagen voor aanvang Olympische Spelen

Japan heeft eerder al besloten geen buitenlandse toeschouwers toe te laten en dubt nog over het toelaten van Japanse fans. De traditionele fakkelestafette met de olympische vlam vindt plaats in sobere vorm en moet al sommige delen van het geplande traject overslaan. Bovendien is de stemming onder de bevolking behoorlijk omgeslagen.

Uit een recente enquête kwam naar voren dat bijna driekwart van de Japanners wil dat de Spelen worden afgelast of opnieuw uitgesteld.

Nederlandse supporters

Voor de Nederlandse supporters die niet aanwezig kunnen zijn in Japan, wordt er in Scheveningen een Olympic Festival georganiseerd.

Daar kunnen fans samen sport kijken en er zal van alles worden georganiseerd. Meer daarover wordt binnenkort bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore