Ga naar de inhoud
Twee mogelijkheden

Dilemma Van Ark: wie krijgt zorgbonus, en van welke hoogte?

Beeld © ANP

Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt getwijfeld tussen twee mogelijkheden.

Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

Haast geboden

Volgens de minister is er haast geboden bij nemen van een besluit. Uiterlijk half april moet er een besluit komen, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er morgen over in debat met de Kamer.

De branches die voor de 500 euro in aanmerking zouden komen zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Hier werkt men relatief veel met coronapatiënten en is het zorgverzuim hoog. Medewerkers die niet meer dan 1,5 keer modaal verdienen zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, GGZ of jeugdzorg geen extra geld.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden zorgmedewerkers missen zorgbonus, regeling leidt tot willekeur

Wordt voor optie twee gekozen, dan komt iedereen in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben "alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend", aldus Van Ark. Hier gaat het om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het uitgekeerde bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal vragen.

Budget overschreden

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden.

Van Ark wil voorkomen dat dit jaar er weer meer geld wordt uitgegeven dan begroot. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, dat later werd opgehoogd met nog eens 800 miljoen.

Annett, Chinook en Arne liepen zorgbonus mis: 'Frustrerend'

02:32
Het had voor bijna iedereen in de zorg een welverdiend extraatje moeten zijn: de zorgbonus. Maar duizenden zorgmedewerkers die dachten de bonus van 1000 euro te krijgen, grijpen ernaast.