Ga naar de inhoud
Cijfers CBS

Minder verkeersdoden in 2020, maar historisch veel onder fietsers

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In het coronajaar 2020 zijn opvallend veel fietsers bij verkeersongelukken om het leven gekomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om het hoogste aantal slachtoffers in 25 jaar tijd.

Over het geheel gezien overleden er vorig jaar wel minder Nederlanders bij verkeersongelukken, zo blijkt uit de cijfers. In 2020 waren er 610 dodelijke slachtoffers, 51 minder dan een jaar daarvoor. Het aantal doden is het laagst sinds 2015.

Veruit het grootste deel van de 610 verkeersslachtoffers was mannelijk: in 2020 kwamen 453 mannen om het leven bij een ongeluk, tegenover 157 vrouwen.  

Taakstraf
Lees ook:
Taakstraf en rijontzegging voor buschauffeur die zwangere vrouw doodreed

Onder fietsers vielen er vorig jaar liefst 229 doden bij verkeersongelukken, juist 26 meer dan in 2019. in de afgelopen 25 jaar kwamen er nooit zoveel fietsers om het leven als in 2020, ook al was het door corona lange perioden minder druk op de weg. Een derde van de slachtoffers zat op het fatale moment op een e-bike.

Noord-Brabant 

Onder automobilisten vielen vorig jaar juist minder dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het aantal doden daalde het sterkst onder twintigers, dertigers en 80-plussers. In Noord-Brabant vielen de meeste verkeersdoden, maar in die provincie is tegelijk sprake van de grootste daling ten opzichte van vorig jaar.

Auto
Lees ook:
Auto ramt huis: 'Enorme impact op ons gezin'