Ga naar de inhoud
Bloedproppen

Levering nieuwe Janssen-vaccins voorlopig uitgesteld vanwege mogelijke trombose

Het kantoor van Janssen in Leiden. Beeld © ANP

Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uit. Mogelijk kunnen bloedproppen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. Of die klachten daadwerkelijk zijn ontstaan door het vaccin, wordt nader onderzocht.

Dat meldt de farmaceut, die tot het uitstel overgaat op advies van medische instanties CDC en FDA in de Verenigde Staten.

7 miljoen prikken, zes trombosegevallen

Eerder vandaag werd bekend dat gezondheidsinstituten in de Verenigde Staten willen dat het land voorlopig stopt met het gebruik van het coronavaccin Janssen. Sinds twee weken wordt het vaccin ingespoten bij Amerikanen. Er zijn 7 miljoen prikken gezet, en er zijn zes gevallen van ernstige trombose gemeld.

'Janssen en AstraZeneca lijken op elkaar'

Emeritus hoogleraar vaccinatie Ben van der Zeijst had al verwacht dat dit zou kunnen gebeuren, zegt hij. "In hun werking zijn Janssen en AstraZeneca op een bepaald vlak hetzelfde. Je moet verdacht zijn op dezelfde problemen." 

Bij zowel Janssen als AstraZeneca gaat het om ernstige bijwerkingen bij één op de miljoen, zegt Van der Zeijst. Dat verrast hem niet. Janssen gebruikt dezelfde basis voor zijn vaccins. Die basis is een verkoudheidsvirus. Er wordt een onschuldig verkoudheidsvirus in het lichaam gespoten. Aan dat virus wordt een eiwit van het coronavirus verbonden. Dat virusdeeltje kan geen kwaad, maar zorgt ervoor dat je lichaam kennismaakt met het coronavirus en in de toekomst weet hoe het erop moet reageren. 

Het immuunsysteem heeft een soort geheugen en zal in de toekomst, wanneer de echte ziekteverwekker het lichaam binnendringt, sneller kunnen reageren en de benodigde immuuncellen en antilichamen aanmaken. Daardoor voorkom je dat de ziekteverwekker een ziekte veroorzaakt.

Toch is nog niet bekend hoe, in het geval dat de vaccins trombose veroorzaken, dit precies komt.

Zeker zes vrouwen tussen de 18 en 48 jaar hebben last gekregen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Een van hen is eraan overleden en een tweede vrouw bevindt zich in kritieke toestand. Ongeveer 7 miljoen mensen in de VS hebben het Nederlandse coronavaccin gekregen.

In Nederland is maandag de eerste levering van Janssen binnengekomen van 79.200 doses. De helft daarvan zou naar de ziekenhuizen gaan voor ziekenhuispersoneel. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Later deze maand moet het vaccin voor het eerst in Nederland worden toegediend. Onduidelijk is wat er nu gebeurt. Janssen is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt. We hebben in totaal 11,3 miljoen vaccins van Janssen besteld.

Bekijk ook: Miljoenen Janssen-vaccins besteld

01:17
Janssen werkt anders dan andere vaccins. Het is makkelijk te bewaren, en er is maar één keer prik nodig.
Advies
Lees ook:
Advies in VS: stop voorlopig met gebruik coronavaccin Janssen