Onvoorzichtig gedrag

Taakstraf en rijontzegging voor buschauffeur die zwangere vrouw doodreed

13 april 2021 14:36 Aangepast: 13 april 2021 14:37
Hulpdiensten op de plek van het ongeluk Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

De buschauffeur die op 8 januari 2020 in Bussum een zwangere vrouw doodreed omdat hij het gaspedaal had ingetrapt in plaats van de rem, heeft een taakstraf van 240 uur gekregen en een rijontzegging van een jaar.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter vindt dat er geen sprake was van opzet, maar wijt het ongeluk aan een fout van de chauffeur.

Onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag

Volgens de rechtbank is sprake van 'aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gedrag' van de verdachte: "Van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij altijd oplet, het juiste pedaal intrapt en dat hij, als hij het verkeerde pedaal intrapt, zijn voet er direct weer vanaf haalt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zoontje slachtoffer vergeeft buschauffeur, maar dat stopt vervolging niet

"Het leek wel of de bus op hol sloeg", zei de chauffeur twee weken geleden in de rechtbank in Lelystad over het ongeluk. Volgens zijn advocaat had de chauffeur niet de intentie hard weg te rijden. Er zou sprake zijn van 'geautomatiseerd handelen', iets dat onbewust gestuurd wordt. 

Vrouw op bakfiets

Het was erg druk op 8 januari 2020. De bus was door de NS ingezet vanwege een storing in de treindienst. In een smalle straat vol langzaam rijdend verkeer trok de bus plotseling op en botste tegen zijn voorligger, bleek uit onderzoek.

Deze auto, een zwarte Mercedes, knalde frontaal op een bakfiets. De fietsster viel en werd overreden door de bus, haar 2-jarige zoontje die voorin de bakfiets zat, kwam er zonder letsel vanaf. De vrouw en haar ongeboren kind kwamen te overlijden.

Knuffel en een kus

Volgens zijn advocaat bezocht de chauffeur een psycholoog om het dodelijke ongeluk te kunnen verwerken en heeft hij sindsdien nooit meer een bus bestuurd. Hij heeft zijn werkgever laten weten dat hij dit werk niet meer wil doen.

Het ongeluk gebeurde voor de ogen van het 2-jarige zoontje van de vrouw. Die had tegen zijn vader gezegd welke straf de chauffeur moest krijgen. "Een knuffel en een kus omdat die man ook heel verdrietig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jongetje vergeeft chauffeur die zijn zwangere moeder doodreed: 'Knuffel en een kus'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore