Weekcijfers

Toename coronabesmettingen, drukker op ic dan tijdens tweede golf

13 april 2021 15:00 Aangepast: 13 april 2021 16:39
Beeld © ANP

Na een korte daling van het aantal gemelde coronabesmettingen, is er deze week weer een stijging te zien. Er zijn 51.240 positieve tests geregistreerd. Een stijging van 6 procent, want vorige week waren dat er 48.186. Ook op de ic's is nog steeds een toename te zien.

De druk op de zorg neemt toe. In de afgelopen week zijn 1700 mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 24 minder dan de week ervoor.

Druk op ic

Het aantal mensen dat zo ziek werd dat zij moesten worden opgenomen op de intensive care-afdeling was 386. Vorige week waren dat er 381.

Sinds eind februari stijgt het aantal nieuwe ic-opnames. Net als in februari was van 1 maart tot 11 april 61 procent van de patiënten opgenomen op de ic tussen de 60 en 79 jaar oud. Bijna een derde zit in de leeftijdscategorie 40 tot 59 jaar. Het aandeel ic-patiënten van 0 tot 39 jaar was stabiel laag (5 procent), net als het aandeel van 80 jaar en ouder (3 procent).

We zitten qua besmettingen op risiconiveau 'zeer ernstig' en een daling is er, ondanks de maatregelen, niet te zien. De stijging lijkt logisch te verklaren door de besmettelijkere coronavarianten die rondwaren.

Volgens Susan van den Hof van het RIVM lijkt het erop dat we 'op een soort plateau zijn gekomen'. "Zolang we niet heel duidelijk over die piek heen zijn, is het wat mij betreft te vroeg voor versoepelingen."

Vaccinaties

Toen Nederland in oktober gedeeltelijk in lockdown ging, daalde het aantal besmettingen. Maar nu, terwijl er veel discussie is over mogelijke versoepelingen, is de druk op de zorg nog steeds hoog.

Het enige verschil: er wordt gevaccineerd. En dat verlicht het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder 70-plussers. Bij de groep 80-plussers is het minste aantal nieuwe besmettingen te zien, gevolgd door de categorie 70-80. In de leeftijd 18-24 gaat het virus het snelst rond.

Op dit moment liggen er 794 coronapatiënten op de intensive cares. Een week geleden waren dat er 746. Dat is een opnieuw een stijging. Om een indicatie te geven van hoe druk het is: er liggen nu meer mensen op de intensive care dan tijdens de piek van eind oktober. 

"Heel veel speelruimte lijkt er dus niet", zegt data-journalist Jasper Bunskoek. "De instroom van het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen op de intensive cares stijgt gestaag en er lijkt nog geen verandering in te zitten."

Het aantal mensen dat zich bij een GGD-testlocatie liet testen was ongeveer gelijk aan de week ervoor, 490.428. Maar het percentage positief geteste mensen gaat omhoog: van 8,9 naar 9,6 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet vraagt ons nog even om geduld: nu geen versoepelingen verwacht

R-getal

Het reproductiegetal (29 maart) ligt voor de tweede week nipt onder de 1. Dat betekent dat 100 mensen die corona hebben, samen ongeveer 97 andere mensen besmetten. Dat is nog niet voldoende om het virus af te remmen.

Ondertussen komt het vaccineren langzaam maar zeker op stoom. Meer dan twee miljoen mensen hebben inmiddels een eerste prik gehad, en van hen hebben bijna een miljoen ook al de tweede prik gekregen. Deze week komen daar een half miljoen prikken bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore