Ga naar de inhoud
Lidmaatschap 10 euro

Jongeren verzekeren zich via WhatsAppgroepen tegen boete avondklok

Beeld © Cees Elzenga / hetoog.nl

Honderden jongeren in Amsterdam en andere steden hebben zich verzameld in appgroepen waarin ze zich 'verzekeren' tegen boetes voor het overtreden van de avondklok. "Als je 10 euro overmaakt vóórdat je een boete krijgt, word je gedekt door het fonds", belooft de beheerder. Volgens deskundigen is verzekeren tegen opzettelijk handelen verboden.

Wanneer je wordt beboet voor het overtreden van de avondklok, stuur je een foto naar de beheerder van de groep. Die maakt dan 95 euro naar je over, mits je bij de eerste 55 boetes zit. Volgens de beheerder zijn er op het moment van publiceren 16 boetes gedekt door het fonds.

Er zijn zeker drie appgroepen met in totaal honderden leden. In de apps worden ook routes gedeeld die 'veilig zijn', wat betekent dat er geen politie in de buurt is. De eerste appgroep ontstond op 2 maart en de derde op 9 april. De groepen groeien snel, al in één middag werden meerdere nieuwe mensen toegevoegd. 

Zij
Lees ook:
Zij houden ramadan met avondklok: 'Alsof je een maand kerst viert in je eentje'

"Ik kwam op het idee toen ik in mijn omgeving hoorde dat de avondklok mensen zwaar viel", zegt de beheerder van de groep, die anoniem wil blijven. "Blijkbaar is mijn vrienden- en familiekring in dat opzicht niet uniek want het fonds groeide snel. Mijn indruk is dat veel mensen de maatregel niet proportioneel vinden en niet effectief."

Volgens de beheerder zijn de appgroepen 'verbindend bedoeld en niet polariserend'. "Het is niet alleen crisis in de ziekenhuizen, ook in de geestelijke gezondheidszorg voltrekken zich drama's, met name onder jongeren. Ook mijn opa en de ouders van een aantal vrienden deden mee met het fonds." 

Vergunning nodig

Een juridische breinbreker, noemt advocate Marit van der Pool de appgroepen. Zij is gespecialiseerd in verzekeringsrecht en werkt voor het Amsterdams advocatenkantoor Kennedy van der Laan. "Contractueel mag deze afspraak niet, omdat je opzettelijk handelen niet mag verzekeren, maar de vraag is wie daar een beroep op gaat doen. De twee contractspartijen willen dit immers allebei. Niemand gaat dus zeggen 'dit mag niet'."

Haar collega Mark Wisse, gespecialiseerd in financieel toezicht, licht toe: "Als je een verzekering aanbiedt, heb je een vergunning nodig van De Nederlandsche Bank. De vraag is of De Nederlandsche Bank vindt dat hier een verzekeraar wordt opgetuigd die een vergunning nodig heeft."

In beide gevallen kan mogelijk gehandhaafd worden door de toezichthouder, maar de vraag is of dit gaat gebeuren: "Want het gaat slechts om een tientje en het is nu een beperkte groep."

Steun voor avondklok neemt af

Volgens het RIVM dat maandelijks het draagvlak voor coronamaatregelen meet, neemt de steun voor de avondklok  af. Vorige maand nam de steun voor de avondklok af met 4 procent. Als de avondklok nog zes maanden door zou duren, zou de steun voor de maatregelen met maar liefst 17 procent afnemen, zo berekende het RIVM. Afgelopen week werden 5554 bekeuringen uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok.