Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Efteling wil deuren openen: 'Zonde dat we veel ruimte niet gebruiken'

Beeld © ANP

Als het aan de Efteling ligt, gaan de deuren binnenkort weer open. Het park is nu nog gesloten vanwege de coronamaatregelen. Andere pretparken en dierentuinen mogen binnenkort wel open, als onderdeel van een proef. Met de kaartverkoop gaat het hard.

De Efteling is sinds december vorig jaar volledig gesloten. Directeur Fons Jurgens vindt dat de deuren wel weer open kunnen, nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en binnenkort de resultaten van het Fieldlab-experiment bekend worden. Dat schrijft het attractiepark op zijn website. 

Met
Lees ook:
Met korting naar het pretpark volgend jaar? Reken er maar niet op

De Efteling is zo groot als 130 voetbalvelden, en veel mensen besteden hun tijd in het park buiten, zegt Jurgens. "Die 65 hectare aan ruimte gebruiken we nu niet, terwijl we zien dat stadsparken en stranden bij mooi weer overvol raken. Dat is zonde."

'Mensen helpen naar buiten te gaan'

Om verantwoord open te kunnen gaan, heeft de Efteling naar eigen zeggen maatregelen getroffen. Zo zijn er spatschermen geplaatst en sturen zogenaamde 'crowdcontrollers'  het publiek. Mensen kunnen het park alleen bezoeken op afspraak, en de helft van het aantal bezoekers dat normaal gesproken is toegestaan, is nu welkom.

Dat mensen behoefte hebben om erop uit te trekken, blijkt wel uit de verkoop van kaartjes voor Artis. De dierentuin mag drie dagen open als onderdeel van Testen voor toegang, waarbij mensen op vertoon van een negatieve coronatest een bezoek mogen brengen. Per dag kunnen 5000 mensen terecht.

Op zaterdag en zondag is geen plek meer, zegt een woordvoerder. Voor aanstaande vrijdag zijn nog wel kaartjes verkrijgbaar. Vlak na het begin van de kaartverkoop om 10.00 uur klapte website eruit vanwege de grote belangstelling. Na een klein half uur was die weer in de lucht. Binnen drie uur was driekwart van de beschikbare kaartjes verkocht.

Pretparken en dierentuinen

Ouwehands Dierenpark in Rhenen, dat 2000 bezoekers per dag mag binnenlaten, begint woensdag als eerste dierenpark met de proefopening. De kaartjes voor zaterdag en zondag zijn al uitverkocht. Woensdag zit bijna helemaal vol en ook voor donderdag zijn al tijdslots uitverkocht.  Blijdorp in Rotterdam en GaiaZOO in Kerkrade gaan later deze maand een paar dagen op proef open.

Niet alleen dierentuinen mogen de deuren openen. Onlangs publiceerde het kabinet een lijst met met locaties, zoals zwembaden en pretparken, waar mensen welkom zijn als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Onderzoek: jeugd verlangt naar Efteling en dierentuin

Kinderen en jongeren verlangen van alle dagattracties het meest naar de Efteling. Dat blijkt uit onderzoek van merkenonderzoeker Hendrik Beerda, dat werd gehouden in opdracht van Libéma, dat onder meer attractieparken exploiteert.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3700 mensen tussen de 4 en 18 jaar oud. De merkenonderzoeker richtte zich vooral op de vraag welke attracties de kinderen en jongeren het eerst willen bezoeken als het straks weer mag. Op de eerste plek staat de Efteling, gevolgd door Monkey Town, de Apenheul en Beekse Bergen.

Dierentuinen blijken vooral erg te worden gemist: de top 20 bestaat voor 40 procent uit dierentuinen. Attractieparken staan met 35 procent op plek twee. Leerzame attracties, zoals musea, staan op een derde plek met 15 procent en binnenspeeltuinen sluiten de rij met 10 procent.

Bekijk ook: Efteling met aanpassingen open, maar 'achtbanen blijven even leuk'

02:06
De Efteling ging vorig jaar mei met speciale maatregelen open.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.