Corona-update, stel je vraag

Wanneer wordt de eerste prik met het Janssen-vaccin gezet?

12 april 2021 21:00 Aangepast: 19 april 2021 14:46
Beeld © RTL Nieuws

Vandaag kwam de eerste levering van het Janssenvaccin aan in Nederland, een partij van 79.200 vaccins. Maar wanneer wordt de eerste prik hiermee gezet? Die vraag beantwoorden we in deze 224ste lezersvraag.

Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen vaccins van farmaceut Janssen ingekocht. Van de eerste levering zal de helft, 35.000 doses, direct naar de ziekenhuizen gaan. Daar wordt dan het personeel ermee ingeënt.

De verwachte levering van het Janssen-vaccin:

Tweede kwartaal 2021 3 miljoen doses
Derde kwartaal 2021 6 miljoen doses
Vierde kwartaal 2021 2,3 miljoen doses

Het grote verschil met de andere coronavaccins is dat je van het vaccin van Janssen maar één prik nodig hebt. Dus met de eerste partij kunnen ook daadwerkelijk 79.200 mensen gevaccineerd worden.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Wanneer de eerste prik precies gezet zal worden is nog onbekend. Dat komt omdat vaccins na aankomst in Nederland eerst nog een kwaliteitscontrole ondergaan. Volgens het RIVM gaat het met name om praktische zaken. Dat proces duurt gemiddeld drie dagen.

Extra check

"Bij zo'n controle wordt onder andere gecheckt of dat wat er op de verpakking staat ook echt in de flacons zit", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Daarnaast worden alle documenten gecheckt en kan het zijn dat een vaccin nog opnieuw verpakt moet worden in bijvoorbeeld kleinere dozen."

"We gaan er vanuit dat de eerste prik met Janssen komende donderdag of vrijdag kan worden gezet", aldus het RIVM. Morgen wordt er meer bekend over wanneer de eerste prik precies zal zijn.

Zo werkt het Janssen-vaccin:

Het vaccin van Janssen werkt anders dan dat van Pfizer of Moderna. Net als het vaccin van AstraZeneca is het Janssen-vaccin een zogeheten vector-vaccin. Zulke vaccins gebruiken een bestaand stukje verkoudheidsvirus. Daaraan wordt een stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Dat stukje coronavirus is onschadelijk gemaakt.

Als het vaccin dan in je lichaam wordt gespoten, maakt het lichaam spike-eiwitten aan. Die stimuleren de afweer in ons lichaam. Bij een toekomstige besmetting met het coronavirus wordt dit virus herkend en opgeruimd. Janssen gebruikte deze methode eerder al in de ontwikkeling van ebola-vaccins.

Bekijk ook: Trombose door vaccinatie zeldzaam, maar wat is het eigenlijk?

Het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca is stilgelegd voor 60-minners, omdat er in zeldzame gevallen trombose optreedt. Maar wat is trombose eigenlijk? En hoe vaak komt het voor? Dit is wat je erover moet weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore