Gevaar volksgezondheid

Hoofdverdachten fipronilaffaire krijgen jaar celstraf

12 april 2021 14:25 Aangepast: 12 april 2021 14:27
Eieren worden tijdens de crisis vernietigd bij een pluimveehouder. Beeld © ANP

De twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire zijn veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. Volgens de rechter hebben zij de volksgezondheid in gevaar gebracht.

De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Gevaarlijke middelen

Fipronil mag niet in de voedselketen gebruikt worden. "Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden", zei de voorzitter van de rechtbank in zijn vonnis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Fipronilcrisis: ellende voor boeren, kassa voor deze bedrijven

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee mannen niet.

Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, begonnen ze te twijfelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

De strafzaak in het fipronilschandaal begint: vier vragen en antwoorden

Wat waren de gevolgen?

Het dierenleed en de economische schade waren aanzienlijk. Ruim drie miljoen kippen moesten worden geruimd in Nederland, miljoenen eieren werden vernietigd. Ook in België speelde het schandaal en daar ging het om vergelijkbare hoeveelheden.

Wageningen Economie Research berekende toentertijd dat bedrijven in de pluimveesector voor zeker 70 miljoen euro schade hebben geleden door het gifschandaal. Kippenboeren die dicht moesten, hun kippen moesten doden en de stallen opnieuw moesten schoonmaken, waren het slechtste af. Maar ook supermarkten leden zo’n 7 miljoen euro schade, vanwege de omzet die ze misliepen

Bedrijfsrisico

Geblokkeerde bedrijven waar de kippen meteen werden gedood en een blokkade gold, leden gemiddeld 203.000 euro schade. Bedrijven die alleen geblokkeerd werden, zijn voor gemiddeld 39.000 euro het schip in gegaan en geblokkeerde bedrijven die de kippen moesten laten ruimen om de fipronilbesmetting te laten verdwijnen zijn gemiddeld 120.000 euro misgelopen.

Voor een schadevergoeding konden boeren geen beroep doen op de overheid, bleek al snel. Volgens het ministerie van Economische Zaken ging het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vogelgriep, om een bedrijfsrisico, niet om een bestrijdingsplichtige ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore