Ga naar de inhoud
'Recht op vrij ademen'

'Kind loopt in baarmoeder al schade op door luchtvervuiling'

Het effect van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen is enorm. Daarom moet een nieuwe regering alles op alles zetten om die vervuiling tegen te gaan en aandacht schenken aan gezonde lucht.

Dat staat in een manifest van een coalitie van Longfonds en Long Alliantie Nederland en tientallen (kinder)longartsen, verpleegkundigen, huisartsen, milieu-artsen, sociaal geneeskundigen en vooraanstaande wetenschappers.

'Vieze lucht maakt ziek'

"Zelfs al in de baarmoeder lopen kinderen gezondheidsschade op door luchtvervuiling. Vieze lucht maakt ziek, jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

"Nu hebben we de kans om daar iets aan te doen. Laat onze kinderen vrij ademen. Daar hebben ze recht op."

Ella
Lees meer
Ella (9) stierf door luchtvervuiling: uitspraak Britse rechter kan grote gevolgen hebben

Vaker astma

Rutgers pleit voor een 'speciale gezant voor gezonde lucht': "Verbind de noodzaak van het realiseren van gezonde lucht met de opgaven voor bijvoorbeeld klimaatverandering, energietransitie en de stikstofproblematiek en voorkom gezondheidsschade door luchtvervuiling." 

Kinderen die opgroeien in vervuilde lucht ontwikkelen vaker astma. Bij één op de vijf Nederlandse kinderen hangt het ontstaan van die ziekte samen met stikstofdioxide. Recent onderzoek toont aan dat de longen van kinderen die meer vervuilde lucht inademen, minder goed groeien. Volgens de coalitie hebben zij op hun zestiende een lagere longfunctie dan kinderen die opgroeien in relatief schonere lucht.

Gezondheidsklachten
Lees meer
Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook