Al in hospice

Nico was ongeneeslijk ziek, maar dat bleek verkeerde diagnose

12 april 2021 03:10 Aangepast: 12 april 2021 07:53
Gisteravond vertelde Nico de Vries zijn verhaal aan tafel bij Humberto. Beeld © RTL

Nico de Vries had nog drie maanden te leven, zat al in een hospice, had afscheid genomen van zijn naasten en zijn begrafenis geregeld. Maar wat bleek? De diagnose klopte niet. Bij Humberto vertelt hij zijn bizarre verhaal.

"Liefde maakt het leven mooi, maar het maakt het ook hard", vertelde Nico gisteravond aan tafel bij Humberto Tan. De journalist werd enkele jaren geleden ongeneeslijk ziek verklaard. Hij had een hersentumor, zeiden de artsen. Het bleek een verkeerde diagnose, met grote gevolgen.

Bekijk het hele gesprek hier:

"Je ziet het verdriet bij je naasten", zei Nico. "Zelf kom je in een totale berusting. Het leven is afgelopen. Je hoeft geen belastingformulieren meer in te vullen, het leven in een hospice is heel aangenaam. Tegelijkertijd zie je hoeveel verdriet familieleden hebben. Daar moet je ook een rol in proberen te spelen."

Bewegende teen

De situatie van Nico was zo ernstig dat hij zelfs nadacht over euthanasie. "We hebben gesprekken gehad met de Levenseindekliniek", vertelde hij.

Alles veranderde toen hij in het bed van het hospice lag en hij zijn teen plotseling weer kon bewegen. Een dag later kon hij zijn hele been weer bewegen. "Dan weet je dat je er misschien wel levend uitkomt", vertelde Nico. "Op een dag keek ik in de spiegel en zei ik tegen mezelf: dit ga je overleven, jongen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder euthanasieverzoeken tijdens coronacrisis: 'Ontzettend pijnlijk'

Hoewel de verwachtingen van Nico en zijn familie door het verplegend personeel werden getemperd, bleven ze hoop houden. Toen er in het ziekenhuis opnieuw onderzoeken werden gedaan, bleek de journalist waarschijnlijk toch géén hersentumor te hebben. Hij zou het overleven.

"Je bent al aan het rouwen en afscheid aan het nemen", vertelde zijn vrouw Anli. "Het was een bizarre situatie, je zit echt in een rollercoaster."

Levensles

Wat was het eerste dat Nico deed, toen bleek dat hij door zou leven? "Dat is een intieme vraag", grapt hij. Maar voor de kijkers van Humberto sluit hij toch af met een levensles: "Probeer iedere dag leuke dingen te doen en houd negatieve zaken bij je weg, dat is zonde van je tijd."

Bekijk ook: ook Ron zou sterven, maar dat bleek een fout

Twee jaar geleden spraken we Ron, die iets vergelijkbaars meemaakte. Ook hij zat in een hospice, had al muziek uitgekozen voor zijn uitvaart en ook de rouwkaarten waren geschreven. Maar de 59-jarige Amsterdammer ging tegen alle verwachtingen in niet dood.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore