Ga naar de inhoud
Na Catshuisoverleg

Burgemeesters grote steden doen dringende oproep: open de terrassen

Deze terrassen blijven voorlopig nog even dicht, besloot het kabinet. Beeld © ANP

De vier grote steden doen opnieuw 'een dringend appel' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht laten weten.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt", schrijven de burgemeesters in een gemeenschappelijke verklaring. "Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan."

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: geen versoepelingen tot zeker 28 april

Gisteren kwam het kabinet bijeen op het Catshuis. Daar besloten de betrokken ministers en deskundigen van het RIVM dat het nog 'net te vroeg' is voor versoepelingen. Tot zeker 28 april blijven alle maatregelen daarom van kracht. De terrassen gaan nog niet open en ook de avondklok blijft bestaan.

'Heel ingewikkeld'

De burgemeesters van de vier grote steden lieten twee weken geleden ook al van zich horen. "Voor ons als lokaal bestuur is het heel ingewikkeld om mensen de hele dag aan regels te moeten herinneren waar ze niet in geloven", vertelde de Amsterdamse burgemeester, Femke Halsema, toen aan tafel bij Beau. "De gezondheidscrisis is ernstig, maar we kunnen de lockdown niet afdwingen met repressie."

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters grote steden steunen Halsema in roep om openen terrassen

De burgemeesters van Utrecht, Den Haag en Rotterdam steunden die oproep. Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, zei toen: "Gooi die ruimte open om de druk in bijvoorbeeld de parken te verminderen."

Geloofwaardigheid

De vier steden doen die dringende oproep nu opnieuw. Ze stellen dat een beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor 'de geloofwaardigheid van het coronabeleid', zeggen de burgemeesters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore