Dikke laag as

Dertig Nederlandse scholieren varen in de buurt van een uitgebarsten vulkaan

11 april 2021 22:55
Leerlingen hebben elkaar helemaal onder het vulkaanas gesmeerd. Beeld © Privéfoto Masterskip

Dertig Nederlandse scholieren werden vanochtend wakker onder een dikke laag as van de vulkaan La Soufrière die op het Caraïbisch eiland Saint Vincent huishoudt. "We vallen met onze neus in de boter."

Straten, huizen, auto's en landbouwgrond op het Caraïbisch eiland Saint Vincent zijn bedekt onder een dikke laag as. Ook het zeilschip De Wylde Swan, kon er niet aan ontkomen, vertelt Marco van der Werf, de kapitein. Op dit trainingsschip volgen middelbare scholieren een zeilend schoolprogramma. 

Wolken van as

"De vulkaan barstte afgelopen vrijdag dertig mijlen verderop uit", vertelt Marco. Hij spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Er is nog steeds veel as in de lucht, waardoor we minder ver kunnen kijken." Kim is leerling op de boot, en vertelt dat ze zelfs de zon niet meer zien. "We zien wolken van as, en als het regent komt het allemaal naar beneden." Een zwarte waas, noemt de kapitein het. 

Inwoners van het eiland Saint Vincent, waar de vulkaan is uitgebarsten, worden geëvacueerd. Op onderstaande beelden is te zien hoe de duizenden mensen worden geëvacueerd uit het grijze aslandschap. 

De groep in de leeftijd van 15 tot 18 jaar oud vloog op 21 maart naar het Caraïbisch gebied om in vijf weken tijd van Sint Maarten, naar Saint Vincent en de Grenadines en weer terug te varen. "Ik vind het echt uniek dat dit gebeurt nu we hier aan het varen zijn", vertelt Maddy, leerling op het schip. "Vorige week waren we nog op Saint Vincent."

Kim vult haar aan: "Naast dat er as op het dek ligt, merken we niet veel van de uitbarsting." Tussen het zeilen (en dekschrobben) door is er gewoon school. Voor vertrek heeft elke leerling een planning gemaakt voor zelfstudie in overleg met hun scholen, en er zijn meerdere docenten mee op reis om hun hierbij te ondersteunen.  "De biologiedocent heeft nu haar lesprogramma omgegooid, zodat we alles leren over vulkanen en as."  

Het schip, de Wylde Swan, waarop ze varen. Het schip, de Wylde Swan, waarop ze varen.

Het schip moest eigenlijk nog langs Saint Vincent, maar dat gaat nu niet, vertelt kapitein Marco. "We wilden daar reserve-onderdelen halen voor het schip, maar ook een negatieve coronatest zodat de leerlingen 23 april weer terug naar Nederland mogen vliegen." Nu varen ze naar Union Island, waar ze waarschijnlijk de testen kunnen doen en de reserveonderdelen kunnen vervangen.

Vorig jaar ook route omgegooid

Het is niet de eerste keer dat de Wylde Swan zijn route moet omgooien. Vorig jaar moest het schip eerder dan gepland terug naar Nederland varen vanwege de coronamaatregelen in het Caraïbisch gebied. Toen spraken we met kapitein Martijn Boucher. Hij vertelt in onderstaande beelden dat ze er een groot avontuur van hebben gemaakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore