Chauffeur onwel

Fred (70) sprong in een rijdende vrachtwagen en zette 'm net op tijd stil

11 april 2021 19:52 Aangepast: 12 april 2021 08:44
Fred (rechts) sprong in de rijdende vrachtauto. Beeld © Politie Limburg / Privéfoto

Fred Willems (70) was vanmorgen samen met zijn vrouw onderweg naar de kerk, toen hij zag dat een vrachtwagenchauffeur onwel was geworden. Hij twijfelde geen moment, sprong uit zijn auto, klom in de cabine en stopte de vrachtwagen. "Het gebeurde allemaal in een flits."

De 70-jarige Fred vertelt aan RTL Nieuws dat hij onderweg was naar een kerk in Voerendaal, vlakbij Heerlen. Daar zingt hij eens in de vier weken tijdens de zondagmis. "Op een splitsing  kwam een vrachtauto ons tegemoet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man springt in rijdende vrachtwagen als chauffeur onwel wordt

Ze dachten dat de vrachtauto daar wilde keren, of een andere manoeuvre wilde uitvoeren. "Hij reed langzaam op ons af, dus wij reden tien meter achteruit. Misschien had hij wel meer ruimte nodig." Maar toen zag Fred dat er iets mis was: degene achter het stuur was onwel geworden. 

Chauffeur helpen

"Ik ging snel de auto uit en trok de cabinedeur open." Staand op het trapje van de vrachtwagen en half in de cabine hangend, probeerde hij de chauffeur te helpen. "Ondertussen belde mijn vrouw 112 vanuit onze auto."

Fred Willems met zijn vrouw Tineke Fred Willems met zijn vrouw Tineke

Hij zag dat de voeten van de chauffeur het koppelingspedaal en het gaspedaal iets indrukten. Ook stond de vrachtwagen nog in de versnelling. Fred moest snel denken: als de voet van de koppeling af zou gaan, zou de vrachtwagen vol gas vooruit gaan.

"De chauffeur was niet aanspreekbaar en zat schuin in zijn stoel, dus ik trok hem recht." Maar toen verschoof het rechterbeen van de chauffeur, waardoor er juist meer gas werd gegeven. "De auto schoot zo een tuin in recht op een huis af." 

Vrachtauto kwam tot stilstand

Fred reageerde vliegensvlug. "Ik trok zijn ene been van het gas af, terwijl ik met mijn knie gewicht zette op het andere been, zodat de koppeling helemaal ingedrukt werd." De vrachtauto kwam een paar meter van de woning tot stilstand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrachtwagenchauffeur alleen voor mannen? Nee hoor!

Toen Fred, die nog steeds het been van de chauffeur op de koppeling geduwd hield, met een druk op de startknop de motor uitzette, was het gevaar definitief geweken. 

De politie, brandweer en een ambulance waren vervolgens snel ter plaatse. Fred zat intussen vast tussen de deur en een heg waar de vrachtauto tegenaan was gereden. "De takken werden weggeknipt, en ik ging snel weer op weg naar de kerk." 

Erg geschrokken

Het besef van wat er gebeurd is, kwam vanmiddag pas. "Mijn vrouw was flink geschrokken, die had natuurlijk alles zien gebeuren." Maar ook bij Fred kwam het uiteindelijk toch binnen. "Ik wil liever niet doemdenken, maar het had veel erger kunnen aflopen. Ik word er emotioneel van als ik daar aan denk."

De vrachtwagen kon in de voortuin van het huis worden gestopt. De vrachtwagen kon in de voortuin van het huis worden gestopt.

Hij is vanmiddag nog even langs geweest bij de vrouw die in het huis woont. "Ze was blij dat het net goed was gegaan, anders was de vrachtauto zo haar keuken ingereden. Ze heeft me bedankt."

Heldendaad

Ook de politie bedankt Fred, en spreekt van een heldendaad. Zelf vind hij de titel 'held' een beetje overdreven. "Vanmorgen was ik niets, en nu ben ik opeens een held. Het is allemaal in een flits gebeurd, en ik heb in een splitsecond de juiste beslissing genomen."

Zelf is hij vooral blij met het bericht dat het naar omstandigheden goed gaat met de vrachtwagenchauffeur. "Ja", zucht Fred. "Het had heel anders kunnen aflopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snelweg vol bankbiljetten na crash met vrachtauto van gokbedrijf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore