Ga naar de inhoud
Lockdown

Kabinet: geen versoepelingen tot zeker 28 april

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge arriveerden bij het Catshuis Beeld © ANP

De komende twee weken komen er nog geen versoepelingen in de coronamaatregelen. Tot zeker 28 april blijven alle maatregelen van kracht, meldt een woordvoerder van het kabinet.

Op 28 april hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een 'meer normale zomer'. Dat is de uitkomst van het overleg gisteren op het Catshuis tussen de betrokken ministers en deskundigen van het RIVM.

'21 april is net te vroeg'

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. "Dat is nog net te vroeg", zegt de woordvoerder. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Wel
Lees ook:
Wel of niet versoepelen? Kabinet staat voor helse opgave

Mogelijke versoepelingen die dan op tafel liggen, zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden. "Het plan ligt klaar", zegt politiek commentator Frits Wester. 

Dinsdag leggen demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

Afgelopen vrijdag liet De Jonge al duidelijk doorschemeren dat er deze week zeker geen grote versoepelingen hoefden te worden verwacht:

De Jonge tempert verwachting op versoepelingen

02:18
Vrijdag zat minister De Jonge aan tafel bij Beau om de verwachtingen te temperen.

Huiverig

Deskundigen verklaarden deze week huiverig tegenover snelle versoepelingen te staan. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog. Vandaag meldde het RIVM nog 8288 nieuwe coronagevallen.

Ziekenhuizen stromen vol. Zij behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Burgemeesters
Lees ook:
Burgemeesters grote steden doen dringende oproep: open de terrassen
Bron: RTL Nieuws