Motie van afkeuring

Huisartsen kwaad op Gezondheidsraad: 'U draagt bij aan kelderend vertrouwen'

11 april 2021 17:22
Het vaccin van AstraZeneca op een vaccinatielocatie, ter illustratie. Beeld © ANP

Een groep huisartsen heeft vanmiddag een symbolische 'motie van afkeuring' gespijkerd op de deur van het gebouw van de Gezondheidsraad. De huisartsenactiegroep begrijpt niets van het advies om te stoppen met vaccineren met AstraZeneca bij 60-minners.

Dat advies, dat ook direct werd overgenomen door het ministerie, doet volgens de huisartsen meer kwaad dan goed. Ze willen een nieuw advies waarin rekening wordt gehouden met de maatschappelijke gevolgen.

'Kelderend vertrouwen'

"Niet alleen wordt het tempo van vaccineren opnieuw vertraagd, maar bovenal heeft u bijgedragen aan een kelderend vertrouwen in het AstraZeneca vaccin", staat er onder meer te lezen in het pamflet. En: "Met uw beslissing om negatief te adviseren [...] heeft u zich verantwoordelijk gemaakt voor extra grote gezondheidsschade onder de bevolking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertragingen met vaccinaties na stoppen AstraZeneca 60-minners

De huisartsen zien dat daardoor ook veel 60-plussers, die dus nog wél met AstraZeneca, worden gevaccineerd, nu niet meer komen opdagen bij hun prikafspraak. Zeker voor hen staat buiten kijf dat de risico's van een Covid-infectie veel groter zijn dan de risico's van bijwerkingen. 

'Maatschappelijke gevolgen zijn enorm'

De huisartsen vragen hun collega's van de Gezondheidsraad om samen te werken aan herstel van het vertrouwen van  burgers in de vaccinaties. "De maatschappelijke gevolgen van traag vaccineren en vooral het forse verlies van  vertrouwen in de vaccins zijn enorm", aldus Bart Meijman, huisarts in Amsterdam Nieuw West.

Eergisteren nog liet Ernst Kuipers zich filmen toen hij werd gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Hij zei er het volste vertrouwen in te hebben.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore