Ga naar de inhoud
Wereldwijd condoleances

Koningin Elizabeth voelt 'enorme leegte' na dood echtgenoot Philip

Koningin Elizabeth met prins Philip in 2015 in Berlijn. Beeld © ANP

De Britse koningin Elizabeth voelt een 'enorme leegte' na de dood van haar echtgenoot prins Philip, die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. Dat vertelde haar zoon, prins Andrew, vandaag in een televisie-interview.

Andrew is het derde kind van Elizabeth en Philip. Hij vertelde dat het Verenigd Koninkrijk zo ongeveer de 'grootvader van de natie' heeft verloren.

Ook op de derde dag van nationale rouw komen veel Britten naar de koninklijke paleizen om bloemen te leggen. Kerkelijke leiders en politici betuigden steun aan de 94-jarige weduwe Elizabeth, 's werelds oudste en langstzittende monarch.

Kerkdiensten opgedragen

Meerdere kerkdiensten in het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag opgedragen aan prins Philip. Onder anderen Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, de hoogste Anglicaanse geestelijke, ging voor in een gebed voor degenen voor wie de dood van prins Philip 'een groot gat in hun levens' heeft gemaakt.

Prins
Lees ook:
Prins Charles spreekt natie toe na overlijden vader Philip

Welby stond onder meer stil bij de nieuwsgierige persoonlijkheid van prins Philip.

'Geef koningin tijd om te rouwen'

Oud-premier John Major zei vandaag dat hij hoopt dat koningin Elizabeth de tijd en de ruimte krijgt die zij nodig heeft om te rouwen om het verlies van Philip, die 73 jaar lang nauwelijks van haar zijde week. "Ik hoop dat ze een beetje de ruimte krijgt, en een beetje de vrijheid om te rouwen zoals iedereen zou doen na het verlies van een echtgenoot", zei Major in een interview met de BBC. "Hij was de persoon die er altijd voor haar was. Hij was degene die ze in vertrouwen kon nemen", aldus de oud-premier.

Condoleances voor de Britse koninklijke familie kwamen er ook vanaf het verre eiland Vanuatu, in de Stille Zuidzee. Prins Philip werd door een stam daar vereerd als godenzoon. Het stamhoofd, dat de Britse koninklijke familie heeft gecondoleerd, was met stamgenoten op bezoek in Windsor Castle in 2007, waarbij leden van de stam ook met Philip op de foto gingen.

Een terugblik op het bijzondere leven van de overleden prins Philip:

03:14
Prins Philip was geliefd bij velen. Bekijk hier oude beelden van de prins en wat anderen, zoals prins Harry, over hem zeggen.