Ook tuinplantjes kwetsbaar

Stress bij fruittelers: nachtvorst met lokaal -5 graden verwacht

11 april 2021 12:22 Aangepast: 11 april 2021 12:31
Bevroren fruitbomen in Lutterveld in maart. Beeld © ANP

Fruittelers en tuinliefhebbers gaan een angstige week tegemoet. Er staan namelijk meerdere dagen nachtvorst voor de deur en dat kan schade aan planten toebrengen. "Woensdagochtend zou het me niet verbazen als het lokaal richting de -5 graden gaat", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Vandaag regent het nog wat, maar in de loop van de dag trekt de regen naar het oosten van het land weg. Morgen begint de reeks koude dagen pas echt. Te beginnen met natte sneeuw. 

"Het is niet zo dat het morgen weer wit wordt. Het wordt een graad of acht dus sneeuw zal niet blijven liggen, maar tijdens de sneeuwbuien kan het morgen wel flink afkoelen naar een graad of twee", zegt Schambergen.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Franse wijnboeren beschermen druiven met vuur

De dagen erna blijft het grotendeels droog én zonnig, maar wel koud. "De dagen beginnen telkens mooi en zonnig en dan in de loop van de dag komen er wat stapelwolken." Overdag zal het gemiddeld een graad of tien zijn, maar 's nachts koelt het flink af.

Woensdagochtend -5 graden

Woensdag wordt de koudste ochtend. In de nacht ervoor kan het lokaal afkoelen tot -5 graden. Aan de grond is de temperatuur nog veel lager. "Als je dan niets met je planten doet, blijft er weinig over."

Daar weet fruitteler Wessel van Olst alles van. Nu al heeft hij stress van het komende weer. Als de bloesems van zijn appel-, peren- en kersenbomen bevriezen, kan hij een hele oogst mislopen. "Dit zorgt voor slapeloze nachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fruittelers stoken vuurtjes om kersenbloesem te beschermen

Om schade te voorkomen werkt hij met een alarmsysteem. "In de boomgaard staat een weerstation. Als de temperatuur onder de twee graden zakt, gaat er een alarm af op mijn telefoon." Als dat gebeurt, gaat Van Olst er midden in de nacht uit. "Dan gaan we de bomen controleren. Voelen hoe het buiten is. Hoe de wind staat. Of het bewolkt is. We overleggen ook met fruittelers uit de buurt."

Sproeien

Als er maatregelen nodig zijn, moeten de bloesems van de appel- en perenbomen besproeid worden. "Dan vormt er een laagje ijs om het bloemetje. Die omzetting van vloeibaar naar vast zorgt voor warmte. Dat noemen we stollingswarmte. Daarmee houd je het bloemetje rond het vriespunt en blijft hij goed." Het ijslaagje kan de bloesems tot -8 graden beschermen volgens Van Olst.

Eind maart sproeiden fruittelers hun bomen in tegen nachtvorst. Eind maart sproeiden fruittelers hun bomen in tegen nachtvorst.

Vuurkorven

Een tweede techniek is vuur. "Kersenbomen kun je niet besproeien", zegt Van Olst. "Dan gaat de bloesem dood. Bij kersen zetten we daarom in de boomgaard elke vijf à zes meter zetten we een grote kaars neer die ook bij regen blijft branden." 

Het is een techniek die fruittelers vaker gebruiken. In 2019 keken we mee in Gelderland toen telers daar hun kersenbloesems probeerden te beschermen.

Gelukkig voor Van Olst en andere fruittelers wordt het aan het einde van de week weer iets warmer. "Volgend weekend wordt het misschien twaalf tot dertien graden", zegt Schambergen. "Zondag misschien zelfs wel vijftien graden", zegt Schambergen. "Eigenlijk zitten we dan qua temperatuur pas weer op de gemiddelde temperatuur die we mogen verwachten deze tijd van het jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore