Duizenden telefoongesprekken

Afgeluisterde telefoongesprekken: verdachte MH17 wist niet van neerhalen Boeing

11 april 2021 10:53
Beeld © AFP

Eén van de hoofdverdachten in het MH17-proces wist urenlang niet dat separatisten in Oost-Oekraïne een Boeing hadden neergehaald. Dat meldt Nieuwsuur op basis van audiotapes met afgeluisterde telefoongesprekken van één van de hoofdverdachten.

In totaal gaat het om duizenden telefoongesprekken die verdachte Sergej Doebinski voerde in de maanden juli en augustus 2014. De gesprekken waren voor, tijdens en na de ramp met vlucht MH17, meldt Nieuwsuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

MH17-verdachte sprak met advocaten in Rusland: 'Hij vond de ramp vreselijk'

Doebinski was tijdens de ramp met vlucht MH17 hoofd van een spionage- en verkenningseenheid. Minder dan een half uur na het neerhalen van vlucht MH17 hoort Doebinski van zijn handlangers dat zij een Oekraïens gevechtsvliegtuig hebben neergehaald. Het duurt dan bijna twee uur voordat Doebinski ontdekt dat op dat moment een Boeing is neergehaald.

Dat Doebinski en zijn handlangers niet wisten waarop geschoten was, maakt volgens het OM voor de beschuldiging niet uit. "Zij maken zich schuldig aan het doen verongelukken van een vliegtuig en de moord op de inzittenden." Daarvoor hoeft volgens het OM opzet niet te worden bewezen.

Bekijk ook: hier gaat het MH17-proces over

Vier verdachten staan terecht voor het aanleveren van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald. Verslaggever Rik Konijnenbelt legt je uit hoe dit megaproces werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore