OMT kritisch

Opheffen avondklok en openen terrassen op tafel bij Catshuisoverleg

11 april 2021 06:29 Aangepast: 11 april 2021 06:48
Een gesloten terras in Utrecht. Beeld © ANP

Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel tijdens het Catshuisoverleg later vandaag. Een deel van het kabinet komt dan samen met om met onder andere RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de coronastrategie.

Deze week kwam naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, als de cijfers het toelaten. Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Vanuit het Outbreak Management Team (OMT) klinken zorgen dat de versoepelingen te vroeg zouden komen omdat de druk op de zorg toeneemt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel of niet versoepelen? Kabinet staat voor helse opgave

Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelden eerder of die versoepeling de eindstreep haalt. Zij wezen er ook op dat winkels nu al op afspraak klanten mogen ontvangen, of spullen kunnen laten afhalen.

Dinsdag persconferentie

Dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Zij zullen dan een plan presenteren om stapsgewijs de samenleving te heropenen.

De Jonge waarschuwde vrijdag in de uitzending van BEAU voor al te veel optimisme. Hij wilde niet op de besluitvorming van dinsdag vooruitlopen. "Maar ik wil wel toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen voor de zorg."

Bekijk ook: Een coronatest en dan squashen: 'Niet ideaal, maar wel megablij'

In Utrecht konden mensen onder de 27 jaar gisteren weer een dag squashen. Bij wijze van proef gingen de deuren van deze squashbaan open. Bezoekers moesten bij binnenkomst een negatieve coronatest kunnen tonen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore