Ga naar de inhoud
Versneld vaccins vrijgemaakt

35.000 Janssen-vaccins versneld vrijgemaakt voor ziekenhuispersoneel

Beeld © ANP

Het kabinet maakt versneld vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Het besluit kwam vanavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

Ook
Lees ook:
Ook jongere kwetsbaren willen voorrang bij vaccinatie

De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten en daardoor een groter risico lopen om besmet te worden met het coronavirus. Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig. 

Begin dit jaar gingen al veertigduizend vaccins naar de medewerkers in de acute Covid-zorg. Twee weken geleden zijn er opnieuw bijna evenveel AstraZeneca-vaccins naar de ziekenhuizen gebracht voor nog een vaccinatieronde.

Astmapatiënt
Lees ook:
Astmapatiënt Eva wil AstraZeneca-vaccin graag wél

Vorige week is besloten om het prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar uit voorzorg te pauzeren. Ziekenhuizen kunnen nog niet gebruikte AstraZeneca-vaccins inzetten voor hun medewerkers boven de 60 jaar.

16,5 miljoen vaccins

Met de extra 35.000 Janssen-vaccins kunnen meer medewerkers, onder wie de medewerkers die aanvankelijk met AstraZeneca gevaccineerd zouden worden maar nog niet aan de beurt waren gekomen, worden gevaccineerd.

Het Janssen-vaccin komt deze week voor het eerst aan in Nederland. Ongeveer de helft van die levering is voor de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. In totaal zijn nu 115.000 vaccins beschikbaar gesteld voor hen. In het tweede kwartaal komen er zo’n 16,5 miljoen vaccins beschikbaar in Nederland. 3 miljoen van die vaccins zijn van Janssen. 

Bekijk ook: Suzanne (41) is in VS al ingeënt, haar ouders in Nederland nog niet: 'Voelt raar'

02:27
Suzanne woont in New York, en is al gevaccineerd. Haar ouders in Nederland zijn in de zeventig, maar zij wachten nog op een prik.