Ramadan in coronatijd

Oproep moskeeën: vier ramadan thuis met gezin, ga niet naar familie

10 april 2021 10:28 Aangepast: 10 april 2021 11:16
Ramadan 2020, in een vanwege corona gesloten moskee bereiden vrijwilligers maaltijden voor buurtbewoners. Beeld © ANP

Voor de circa 1 miljoen moslims in Nederland begint volgende week de vastenmaand ramadan. Het is de tweede ramadan in coronatijd. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims daarom op ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan.

Het vasten begint dit jaar rond 13 april; maandag of dinsdag. Gedurende de vastenmaand mogen moslims overdag tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. De periode van vasten wordt 's avonds met een maaltijd verbroken. Normaal gesproken wordt dat met grote bijeenkomsten gevierd, maar dat kan nu niet doorgaan.

"Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning om tot jezelf te komen", zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Zelf heeft hij het vorig jaar ook alleen met zijn gezin gevierd. "Ik vond het heel bijzonder, heel apart. Je legt je focus veel meer bij jezelf en je eigen spiritualiteit."

Overnachten in moskee

Bouharrou verwacht dat de moslimgemeenschap zich, evenals vorig jaar, goed aan de coronamaatregelen zal houden en hij voorziet geen problemen. Een paar weken geleden kreeg het CMO signalen dat sommige moskeeën plannen hadden om gelovigen voor het ingaan van de avondklok toe te laten, zodat ze in het gebouw konden overnachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om avondklok tijdens ramadan: 'Slapen in moskee is geen goed idee'

"We vonden dat binnen het CMO geen goed idee. We hebben dat besproken en men is van het idee afgestapt", aldus Bouharrou. De moskeeën zijn nu wegens de avondklok sowieso dicht voor het nachtgebed, dat na 22.00 uur wordt gehouden.

De ramadan wordt rond 13 mei afgesloten met het Suikerfeest. 

Bekijk ook: Burgemeester Aboutaleb maakt zich zorgen over ramadan

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei 22 maart dat hij zich zorgen maakt over de ramadan in combinatie met de avondklok. Hij is bang dat mensen toch bij elkaar op bezoek gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore