#VergeetOnsNietHugo

Ook jongere kwetsbaren willen voorrang bij vaccinatie

09 april 2021 21:27
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Beeld © ANP

Ze zijn het leven in isolatie zat en willen voorrang bij het vaccineren: 18 tot 60-jarigen met een verhoogd medisch risico vinden dat zij worden achtergesteld. Initiatiefgroep VergeetOnsNietHugo komt op voor deze groep en stuurt nu via hun advocaat nogmaals een brief naar coronaminister Hugo de Jonge.

"Als het gaat om de vaccinatieprioritering blijkt dat veel verschillende groepen om aandacht vragen en soms ook strijden om voorrang", is te lezen in de brief. "Eén groep is in dat weinig zichtbaar, en kan zich ook moeilijk zichtbaar maken: de groep 18- tot 60-jarigen met een kwetsbare gezondheid."

Volgens de brief leeft een groot deel van deze mensen geïsoleerd en blijven ook vaak de kinderen thuis van school. "Daarmee leveren zij voor hun gezondheid, de gezondheid van geliefden en voor de gezondheidszorg een grote inspanning. Men snakt er naar het huis uit te kunnen en kinderen naar school te kunnen brengen."

Vanaf medio mei aan de beurt

18 tot 60-jarigen met een verhoogd risico zijn volgens het vaccinatieprogramma aan de beurt vanaf medio mei, tegelijk met de 50 tot 60-jarigen. Veel te laat, vindt de groep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zieke Marieke (40) krijgt nog steeds geen vaccin, ondanks belofte op voorrang

"Daarmee zullen de risico- en gezonde groepen 18-60 vrijwel gelijktijdig worden gevaccineerd. Het kan daardoor wel tot september duren voor alle mensen in de risicogroepen tot 60 jaar hun volledige vaccinatie hebben gehad."

Het initiatief VergeetOnsNietHugo stuurde eind maart ook een brief naar De Jonge, maar daar is geen reactie op gekomen.

Bekijk ook: Corona springt binnen een huishouden niet altijd over

Het komt vaak genoeg voor. Meerdere mensen binnen een huishouden raken besmet met het coronavirus, maar een iemand weet buiten schot te blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore