Ga naar de inhoud
Integriteit

Voltallig Limburgs provinciebestuur opgestapt na affaire

Theo Bovens Beeld © ANP

De Limburgse gouverneur Theo Bovens en het hele provinciebestuur stappen op nadat hun integriteit door bijna de voltallige Provinciale Staten in twijfel wordt getrokken.

Vorige maand onthulden journalisten van NRC dat de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL tonnen aan provinciale subsidie had doorgesluisd naar eigen bv's.

De Limburgse Staten wilden weten waarom de gedeputeerden en de gouverneur niet eerder ingrepen. Vrehen is oud-gedeputeerde in Limburg.

Geen vertrouwen

Vandaag werd in een debat in het provinciehuis duidelijk dat een meerderheid van de Staten geen vertrouwen meer heeft in Bovens en de gedeputeerden. Op een stemming lieten de provinciebestuurders het niet aankomen.

Nadat eerder de gedeputeerden al hun aftreden hadden aangekondigd, maakte gouverneur Bovens aan het einde van de middag ook bekend de eer aan zichzelf te houden. Hij blijft wel aan totdat er een opvolger is benoemd.

Verklaring Bovens

Bovens en de opgestapte gedeputeerden zeggen zich niet in de kritiek te herkennen. 

"Uit alles wat ik de afgelopen dagen heb gehoord en gelezen, zou je de indruk krijgen dat ik zélf onderwerp van een integriteitskwestie zou zijn. Dát raakt me nog het meeste", zei de gouverneur in een korte verklaring. 

VVD
Lees ook:
VVD lanceert hulplijn voor leden die worstelen met hun integriteit
Bron: RTL Nieuws