Nieuw advies

Gezondheidsraad: vaccineer kwetsbare 16- en 17-jarigen met voorrang

09 april 2021 17:20 Aangepast: 09 april 2021 22:40

Jongeren van 16 en 17 jaar met een medische aandoening zouden met voorrang gevaccineerd moeten worden met het Pfizer-vaccin. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Dit vaccin is voor deze leeftijdsgroep al goedgekeurd door de EMA. Het is nu aan minister De Jonge om een besluit te nemen over de inzet van dit vaccin bij jongeren met een groot risico op een zwaar ziektebeloop bij Covid-19.

Het Pfizer-vaccin is vooralsnog het enige vaccin dat al door de EMA is goedgekeurd voor jongeren. Andere vaccins hebben nog geen toelating gekregen voor deze groep. Dat komt omdat Pfizer in haar onderzoeksdata ook 16- en 17-jarigen had opgenomen.

Kwetsbare jongeren

Volgens de Gezondheidsraad gaat het om jongeren met het syndroom van Down, ernstig nierfalen, bloedkanker, ademhalingsproblemen en morbide obesitas. Ook jongeren die een orgaan- of beenmergtransplantatie moeten ondergaan of hebben ondergaan, zouden gevaccineerd moeten worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom krijgen jongeren onder de 18 geen vaccinatie?

In het Verenigd Koninkrijk en Finland krijgen kwetsbare jongeren daarom vanaf 16 jaar wél een uitnodiging voor een vaccinatie. Dat zou dus hier ook kunnen.

Nederland krijgt dit kwartaal 2,4 miljoen dosis van Pfizer. In de zomer worden nog eens 6,8 miljoen doses verwacht. 

Op de schop

Welke groepen het Pfizer-vaccin precies gaan krijgen is nog ongewis, omdat de vaccinatiestrategie deels op de schop moet. Dat komt omdat het AstraZeneca-vaccin niet meer wordt ingezet bij mensen onder de 60 jaar. Dat heeft tot gevolg dat voor deze groep nu andere vaccins moeten worden ingezet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore