Spionage

Werkgevers houden thuiswerkers via software in de gaten

09 april 2021 17:19 Aangepast: 09 april 2021 17:51
Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Steeds meer werkgevers kijken thuis mee met hun personeel. Speciale software stelt hen in staat om te zien of hun werknemers wel aan het werk zijn. Vakbond CNV is bezorgd over deze ontwikkeling.

CNV schat op basis van eigen onderzoek dat een half miljoen werkenden in Nederland op deze manier in de gaten worden gehouden. Bij de vakbond heeft zich onder meer een callcentermedewerker gemeld die minutieus in de gaten werd gehouden door haar werkgever. Zij had zich te verantwoorden als ze -  bijvoorbeeld door computerproblemen - even niet bereikbaar was.

Alleen in uitzonderlijke gevallen

Voorzitter Piet Fortuin zegt dat dit eigenlijk niet zomaar kan. "Juridisch gezien mag dit alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er een ernstig vermoeden van misbruik is." Ook noemt hij de monitoring onnodig en ineffectief. "Dit werkt vaak averechts en draagt veelal niet bij aan meer productiviteit."

Stijging in vraag naar monitoringsoftware

Softwareplatform Capterra ziet een stijging van ruim 18 procent in de vraag naar dergelijke monitoringsoftware in de eerste drie maanden van 2021, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er zelfs sprake van bijna 60 procent stijging.

Er zijn tientallen verschillende programma's beschikbaar voor werkgevers (alleen via Capterra al 134), met uiteenlopende functies en functionaliteiten.

De vakbond stelt dat werkgevers in plaats hiervan beter kunnen investeren in het welbevinden van hun thuiswerkend personeel. Volgens het onderzoek zouden veel thuiswerkers zich momenteel eenzamer voelen dan voorheen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

De Jonge tempert verwachtingen over grote versoepelingen

Een deel van de ondervraagden geeft aan tegen een burn-out aan te zitten. Anderen zeggen dat de sfeer tussen collega’s is verslechterd. 

In deze video geven een fysiotherapeut en gedragsbioloog tips om je thuiswerkdag beter te maken:

CNV wil dat het kabinet investeert in een psychisch noodhulpfonds voor bijscholing in de nieuwe problematiek rondom thuiswerken. "Het kabinet heeft hiertoe een eerste handreiking gedaan en 5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Dit verdere voorstel is nog niet concreet uitgewerkt. Wij roepen het kabinet op om hier snel werk van te maken", aldus Fortuin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore