Ga naar de inhoud
4 trombose-gevallen bekend

Onderzoek gestart naar mogelijke bijwerking coronavaccin Janssen

Beeld © ANP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldt dat er iemand is overleden aan de bloedklachten die veroorzaakt zouden zijn na het toedienen van het Janssen-vaccin. Er is een onderzoek gestart naar het verband.

Het gaat om dezelfde bloedklachten die ook zijn opgetreden als bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, meldt EMA.

Eerder deze week meldde EMA dat er vier gevallen bekend zijn waarbij bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) als bijwerkingen van het Janssen-vaccin zijn opgetreden. 

Onderzoek naar verband

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC, van het Europees Medicijnagentschap, weet nog niet of er een oorzakelijk verband is tussen de meldingen en het vaccin, maar gaat dit wel onderzoeken. Als er een verband lijkt te zijn zal er actie worden ondernomen. 

Een woordvoerder van de Nederlandse farmaceut laat weten dat 'er momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband' is tussen de bloedklachten en het vaccin van Janssen. 

De
Liveblog:
De Jonge tempert verwachtingen over grote versoepelingen

Drie van die vier gevallen komen voor in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt. Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin, die in meerdere landen worden gehouden. Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon valt.

4 trombose-bijwerkingen

Het EMA liet toen weten dat dit extreem weinig trombose-gevallen zijn op de 4,5 miljoen mensen die het vaccin tot nu toe hebben gekregen. Dit aantal past binnen de verwachtingen, reageerde Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) toen.

Het coronavaccin van de Nederlandse farmaceut Janssen uit Leiden is het enige goedgekeurde vaccin waarbij maar één prik nodig is in plaats van twee. Het vaccin wordt vanaf 19 april aan de Europese Unie geleverd. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses van het vaccin van Janssen ingekocht.

Bekijk ook: dit is wat we weten over het Janssen-vaccin

01:17
Miljoenen Janssen-vaccins besteld: makkelijk bewaren, één keer prikken