Uitloop van vaccinaties

Vertragingen met vaccinaties na stoppen AstraZeneca 60-minners

09 april 2021 12:48
Het AstraZeneca-vaccin Beeld © Newscom

De vaccinatieverdeling moet grondig op de schop nu minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft besloten om het AstraZeneca-vaccin niet meer in te zetten bij mensen onder de 60 jaar. Welk vaccin die groep nu krijgt toegediend, wordt nog bekeken. Het RIVM houdt ook op de lange termijn rekening met een vertraging van mogelijk twee weken.

Tijdens de persconferentie van 8 maart sprak minister De Jonge nog de wens uit om 'iedereen die dat wil' op 1 juli een eerste prik te hebben gegeven. Inmiddels spreekt de minister over 'begin juli', als de leveringen zijn zoals ze zijn beloofd door de fabrikanten. Het stoppen met AstraZeneca-vaccinaties bij mensen onder de 60 zou daar geen invloed op hebben. 

Nieuwe vaccinatiepuzzel

Volgens het RIVM is begin juli nog een haalbaar scenario, maar een woordvoerder zegt wel dat het 'misschien twee weken later' wordt. "Het is onder voorbehoud van leveringen. Voor 60-minners is er zeker vertraging, omdat we opnieuw moeten bekijken welk vaccin ze krijgen", zegt een woordvoerster. 

De Jonge zelf zei gisteren nog dat hij geen grote consequenties wordt verwacht voor de planning van de vaccinaties:

Toch hebben ziekenhuizen op de korte termijn al vertraging in vaccinaties van hun zorgpersoneel, omdat deze groep zou worden gevaccineerd met AstraZeneca. Die vaccinaties zijn grotendeels geschrapt. 

Alle AstraZeneca-afspraken afgezegd

Bij de GGD-locaties wordt voorlopig alleen nog geprikt met het Pfizer-vaccin. Ook afspraken voor 60-plussers die een AstraZeneca-vaccin zouden krijgen, zijn afgezegd. Mensen moeten zelf een nieuwe afspraak maken. "Dat komt omdat er een nieuwe herverdeling van de vaccins moet worden gemaakt, anders krijg je last van verspilling. Als er op een locatie maar drie mensen in aanmerking komen voor AstraZeneca, moet je een vaccin verspillen", zegt een woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD schrapt prikafspraken AstraZeneca, nieuwe afspraken 60-plus

De GGD hoopt dat iedereen die een afspraak had en het AstraZeneca-vaccin alsnog mag krijgen, volgende week geprikt wordt. Met welk vaccin de andere mensen wiens afspraak is afgezegd geprikt gaan worden, is nog niet duidelijk. Het RIVM hoopt dinsdag meer duidelijkheid te kunnen bieden. 

Andere vaccins

Dit kwartaal krijgt Nederland ruim 12 miljoen doses van Pfizer, Moderna en Janssen samen. Dat zou voldoende moeten zijn om iedereen die dat wil, minimaal een keer te hebben gevaccineerd. Daarbij hangt een en ander wel samen met de beloofde leveringen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder

Geen eigen keuze

Wie een tweede prik met het AstraZeneca-vaccin zou krijgen, heeft daar ook nog steeds recht op. Mensen onder de 60 die op eigen risico het AstraZeneca-vaccin willen, vangen bot. Het RIVM zegt dat huisartsen het vaccin voor mensen onder de 60 in de koeling moeten houden. 

Huisartsen worstelen hiermee, omdat ze schrijnende gevallen zien van mensen die een groot risico op een ernstig ziektebeloop lopen. Zij willen het kleine risico van een ernstige bijwerking van AstraZeneca maar al te graag aanvaarden. De Landelijke Huisartsenvereniging raadt huisartsen af om 60-minners te vaccineren met AstraZeneca, omdat het huisartsen juridisch kwetsbaar maakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore